Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Опитът за кабинет може да се провали и България да се плъзне към тоталитарен режим

Георги Киряков, политолог, в "Клуб Investor", 27.05.2023

21:00 | 27 май 2023
Обновен: 10:39 | 30 май 2023
Автор: Галина Маринова

В момента има хоризонт и перспектива за съставяне на правителство в България, но "на този етап няма никакви индикации, че ще продължи процесът на създаване на такъв редовен кабинет". Рискуваме ерозия на "демократичните основи на държавата", което ще доведе до авторитарен и дори тоталитарен режим. Не бива да се пренебрегва възможността европейските общества да преосмислят позицията си спрямо новия ред, който се опитват да наложат Китай и Русия на фона на една ерозия в единството на Запада. Ако Русия загуби катастрофално война в Украйна, ще бъде изкарана от формулата, но Китай продължава да стои като проблем за Запада и западния свят. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Въпреки че има перспектива за нов кабинет у нас, процесът може да не продължи, защото "все още е неясна позицията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов накъде да поеме самият той", каза още политологът. Според него алтернатива има, но тя е "лоша за страната", и това е служебно правителство и поредни предсрочни избори. Има вероятност да тръгнем "към една форма на държавно устройство (бавно и полека)" с "друг тип политически взаимоотношения" при "ерозиране на демократичните основи на държавата" - "авторитарен режим и накрая може да се стигне до тоталитарен режим".

"Не знам защо в момента президентът Радев бави връчването на втори мандат. Няма никакво основание, при положение, че две големи партии вече са заявили ясно желание да направят някаква форма на коалиция, на някакво мнозинство в Парламента и да се състави редовен кабинет". 

Относно предложението на Медведев за изход от войната на Русия в Украйна събеседникът каза, че това е "едно признание, че те сериозно катастрофираха в Украйна" и "търсят варианти за излизане от ситуацията, като този изход минава през абсурдни предложения за подялба на Украйна". 

За геополитическото напрежение около Китай гостът заяви, че съществува ерозия на единството на западните съюзници. "То ще се използва от Китай, използва се и от Русия в отношенията с Китай". 

Тези опити ще продължат, защото Китай има собствен модел за развитие на света и въпреки, че това, което Поднебесната империя предлага, е тежка политическа диктатура, тоталитаризъм с брутален капиталистически привкус, базиран върху робски труд, то" това е удобно за елитите".

Китай продължава да налага един модел, който представя като успешен, включително в Африка и Латинска Америка, каза още Киряков. "Започват да наливат едни пари в елитите, както и Русия правеше на времето с Източния блок, така че да ги корумпират до такава степен, че като щракнат с пръсти, елитите да кажат: "Да, да, ок! Ние ще защитим тази теза, която китайците защитават в световен мащаб. Ние ще трябва да връщаме парите, които китайците дадоха вече. Ние сме уязвими, защото сме взели едни пари". Тези причини ми дават основание да си мисля, че не бива да се подценява експанзията на Китай и начинът му на мислене, който е дългосрочен и не е от сега. Той е граден и уляга вече пет хиляди години".

Не бива да пренебрегваме възможността, ако в един момент се получи разрив вътре в западните държави - между САЩ и Европа, както и вътре в САЩ, защото виждаме че и там демокрацията е уязвима, ако един човек като Тръмп я атакува фронтално, категоричен бе политологът. "И не бива да подценяваме такъв тип ситуация, в която Китай ще бъде моделът за сигурност и стабилност и структуриране на нещо различно от ценности, които се харесват на Запада".

Въпреки пропагандния си характер, риториката на Китай и Русия, че "Западът е прогнил" и е на ръба на разцеплението и въпреки че "за сега противоречията за сега са малки", то изказванията на Макрон, например, "дават основания и постоянно потвърждават такъв тип тези и възможности за бъдещо развитие", каза още Георги Киряков.

"Унгария също е тип държава, която е в рамките на ЕС, но се подвежда под такива тоталитарни модели. България е в някаква абсолютно неясна позиция -  разкрачена между минало, миналите принадлежности и идентификации с Изтока и Русия и сегашните опити да се наложи, да се утвърди западният модел на мислене, на правене на икономика, на градене на общество", подчерта Киряков. "А това са само две държави в рамките на ЕС. Видяхме колко лесно Австрия може да бъде подведена под националистически знамена, да не говорим, че Германия и Австрия имат доста сериозно и притеснително минало, свързано с тоталитаризма. Италия има такова минало, свързано с тоталитаризма".

"Не бива да се пренебрегва възможността европейските общества да преосмислят позицията си спрямо този нов ред, който се опитват да наложат Китай и Русия". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.