Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Френски предприемач: България е страхотно място за правене на бизнес

Максимилиан Вонут, мениджър - La Boulangerie Francaise, Клуб Invesotor, 25.02.2023

22:03 | 25 февруари 2023
Обновен: 22:13 | 28 февруари 2023
Автор: Николета Рилска

България е страхотно място за правене на бизнес. Държавата се развива добре. Има много неща, които могат да се подобрят. В България има проблеми, но когато знаете това, проблемите се превръщат във възможност за бизнес. Най-доброто нещо е, че страната е в Европейския съюз. Лесно е да се внасят и да се изнасят суровини. Тук администрацията няма много проблеми – в някои отношения е по-добре от Франция. Това заяви Максимилиан Вонут, мениджър - La Boulangerie Francaise, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

Според Вонут най-добрите възможности са в София в няколко сфери – включително в технологиите, услугите, строителството. "България трябва да продължи по този път", смята той. 

Вонут развива бизнеси у нас, включително отваря френска пекарна в София. По това време такава няма у нас, стана ясно от разговора. Конкуренцията не го притеснява, разказа той.

"Много е трудно да успееш с мястото, с рецептите, с уменията на тези хора".

Вонут посочи, че е уверен за пекарната. Той смята да направи още 5 магазина в София, след това планира да отиде в Пловдив - ако това стане, смята да отиде и във Варна.

За инвестицията използва лични средства, има и инвеститори. Като бивш ИТ специалист той коментира и темата за чатбота ChatGPT.

"Промяната идва, независимо какво си мислим. Можете да изберете да сте песимист и да изгубите много неща или да приемете тази промяна и да се възползвате от тази промяна. Едно от най-добрите качества, които човек, може да има, е да може да се адаптира – да забравя и да придобива нови умения".

Според Вонут качеството на живот намалява във Франция, но тя все още е много силна страна и е най-добрата в много отношения.

"Много е трудно някой да се състезава с Франция. Французите обичат да се оплакват, да стачкуват, но имат много силни страни, трябва да заложат на тях, да се фокусират върху тях, за да имат една още по-добра държава".

Той коментира и войната в Украйна, като изтъкна, че "никой не печели от една война". Според Вонут ако всички предприемачи се фокусират върху това да се направи светът едно по-добро място, да се каже кое е лошото, то тогава нещата ще се променят в навсякъде. 

Целия разговор гледайте във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Клуб Investor" гледайте тук