Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Рано е да кажем, че сме преборили инфлацията,отварянето на Китай може да я засили

Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в "Клуб Investor”, 04.02.2023

21:33 | 4 февруари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Може да има изненадващо повишение на лихвите следващия месец с по-високи темпове, но това към момента е работна хипотеза, докато пазарите като цяло очакват повишение с 0,25% и март месец в САЩ. Ако се върнем в Европа – тя беше по-добре представящият се континет от икономическа гледна точка през изминалата година и то в условията на война и тежка енергийна криза. Очакванията са, че рецесията в еврозоната ще бъде избегната, коментира Петко Вълков, началник управление Трежъри ББР, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.                      

Тази седмица беше доста динамична и това бе седмицата на централните банки. ЕЦБ, АЦБ и Фед взеха решения, свързани с нивата на лихвените проценти. Но пазарите се интересуваха  не толкова от промяната в лихвените проценти, колкото от някакви насоки относно това какво всъщност смятат централните банкери и докъде смятат да стигнат с повишението на лихвите.

„От 2020 година насам инвеститорите свикнаха, че Федералният резерв е винаги там, за да спаси инвеститорите и съответно и икономиката по този начин. Може би за да се опита да се пребори с тази нагласа и да вземе много твърда позиция в борбата с инфлацията, Фед предприе едно от най-странните повишения на лихвите от миналата година, достигайки нива, невиждани от 2007 година. А по темпове на повишение вече се сравняваме с 80-те години, когато тогавашният председател на Фед Пол Волкър успя да се пребори с инфлацията”.

Фед ще направи ново увеличение с вероятно 0,25% през март и може би с още 0,25% през април. Тогава на нива 5-5,25% ще бъде сложен край на повишаването на лихвата. Фед ще изчака да види какво е влиянието на тези нива на лихвите в Америка и след това може би през есента ще предприеме други действия.

„Фед отрича, но пазарът смята, че може да се случи и понижение на лихвите в края на годината”.

Според събеседника Фед се опасява, че отварянето на Китай може да засили процесите на инфлация по-късно през годината и затова все още е рано да кажем, че сме преборили инфлацията.

„Не трябва да прибързваме с оптимизма, очаквам затваряне на краткосрочни печалби през февруари  и може би не толкова добро представяне на фондовите пазари през февруари, а и през цялата година”, отбеляза Вълков.

Отварянето в Китай вероятно ще стане причина за ръст в цената на петрола. Доларът поевтинява, защото спада доходноста по държавните ценни книжа и вероято тя ще се изравни с тази в Европа, каза още събеседникът.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” може да гледате тук.