Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако не се стигне до сделка с "Лукойл", ни чака период без гориво на бензиностанциите

Юлиан Войнов, финансист и икономист, в "Клуб Investor", 03.12.2022

22:00 | 3 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Има много елегантно и лесно решение на проблема с производството и продажбата на петролни продукти от „Лукойл“, но ако не се постигне споразумение, тогава може да се мине през период, в който няма да има горива в българските бензиностанции. Това ще бъде в резултат на липсата на управленски решения толкова дълго време. Това каза икономистът Юлиан Войнов, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Гостът поясни, че няма причина „Лукойл“ да не произвежда продукти от неруски петрол за износ, а за българския пазар – от руски петрол, защото има дерогация до 2024 година. Но „наистина ако се продължи в тази посока – да се твърди, че няма проблем с износа на руската рафинерия, че не може да се използва друг, освен руски петрол и ако не ѝ се разреши износ, тя ще спре, тогава наистина ще влезем в една доста сериозна и тежка ситуация“.

Решението да се удължи действието на бюджетния закон и да не се приеме нов, при това в толкова динамично променяща се среда, е бягане от отговорност, защото „ако Президентът иска да има правителство, той трябваше вече да е дал поне първия мандат. Той изчаква“, добави гостът.

Това, което в момента се случва е предвестник на предстоящите избори, заяви Войнов. По думите му поведението на политическите играчи, включително и промените във финансовото законодателство, са свързани с подобряване на имиджа на определени партии пред обществото.

Проблемът с това, че не се внася бюджет и решенията, като увеличаването на минималната работна заплата, променят разходната част на настоящия бюджет, който евентуално трябва да се изпълнява през следващата година. Ако се тръгне към по-сериозна пенсионна реформа, за което също се говори, също ще предизвика серизони промени, обясни финансистът. 

„Имаме един бюджет, който е изпълнил своята роля при определени макроикономически обстоятелства. Нямаме предложение за следващата година за нов бюджет, който при всички случаи ще влезе с нова макрорамка. Но имаме промяна на разходната част от бюджета, като не е ясно дали тя ще може да се покрие от приходната част. Влизаме в един сценарий, който никак не е добър за фискалното и финансово развитие на държавата. Още повече, че следващата година е изключително важна за България, предвид това, че имаме поставена цел за влизане в еврозоната от 1 януари 2024 година“. 

За целта и ефектите от евентуална нова промяна в закона за ДДС и как ще повлияе върху финансовото здраве на държавата събеседникът каза, че данъчната система в България има „едно много серизно предимство“ и то е, че „има много  лесна система за събиране на косвените данъци и най-вече на ДДС.

„Ако наистина се търси някакво намаляване на ДДС с цел подпомагане на бизнеса, по-добрият вариант е да се намали ДДС изцяло за всички стоки“. 

Относно перспективите за зимни месеци гостът каза, че до момента времето подпомга по-лекото преминаване на тези кризисни процеси, свързани с високата инфлация и увеличаването на лихвените процент.

Към настоящия момент една от причините за драстичния спад и на газа и на петрола, това е първо, доброто време и второ, че газовите хранилища на европейскете фирми са запълнени на 100%, посочи събеседникът. „Така че, от тази гледна точка е малко вероятно да има някаква сериозна криза“

"Криза все пак не е изключена, ако Русия едностранно прекрати износа на петролни продукти и на петрол. Тогава наистина може да имаме по-тежка зима, защото най-вероятно ще видим отново взрив на цените енергийните носители. Според мен това не е много вероятен сценарий, защото в момента, в който Русия вземе това решение, това означава, че тя директно ще се лиши от приходите, които не са малко и се използват за финансиране на войната".

Русия се намира в една много тежка ситуация. Ако едностранно спре износа на петрол, това означава замразяване на кладенците, които изпомпват петрола и те буквално повече никога няма да не заработят, подчерта Войнов. „Русия има своите ограничения и не е чак толкова вероятно тя да спре износа. Моите очаквания са, че нещата няма да бъдат толкова груби и лоши, колкото се говореха буквално няколко седмици и месеци“.

Перспективите българските партии да успеят да съставят правителство гостът оцени така: „За момента по-скоро не се вижда вероятност да се състави някакво правителство“.

„Това, което се вижда и като говорене, и като действия в Парламента“, прогнозира Войнов, по-скоро предвещава „нови избори, може би през март месец“. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.