Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преслав Райков: Вдигането на лихвите ще освободи спекулативните имоти от пазара

Преслав Райков, финансов анализатор, "Клуб Investor", 11.06.2022 г.

21:30 | 11 юни 2022
Обновен: 13:49 | 13 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Логиката и инвеститорите се връщат на бонд пазара след излизането на централните банки, но предстои неспокойно лято, докато не се изяснят действията на банките за борба с инфлацията. Пазарите се вълнуваха основно от съобщенията от Европейската централна банка за спирането на ликвидната подкрепа, свиването на баланса и поетапното вдигането на лихвените проценти от юли. Краят на евтините кредити в имотния сектор ще промени пазара, но не може да се очаква сериозен срив. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.  

"Свиването на кредитирането е единственото нещо, което може да попречи на пазара в България. Пазарната структура предопределяше изключително много сделки с имоти, купени почти 90%+ с кредитно участие, ниски вноски за ипотеки - този модел ще започне да се променя с вдигането на лихвите и ще започнат да се освобождават доста имоти, които стояха спекулативно."

На имотния пазар в САЩ се наблюдава леко охлаждане, защото потребителите започват да усещат инфлацията и отлагат разходи и инвестиции. Наливането на евтин кредит е повишило цените на много места по света, включително България, но не може да се очаква срив, освен на прекалено надценени пазари, тъй като финансовата система е по-подготвена след серията регулации.

ЕЦБ изостават от другите големи централни банки като Федералния резерв в САЩ и Банката на Англия и това създава "структурен дисбаланс", видим в курса евро/долар, каза Райков.

"Ако стигнем паритет евро-долар, може би ще е един от факторите, който ще засили мъката в Европа, защото ще се отрази на инфлацията, цените на суровините

ЕЦБ възнамерява да излезе от негативните лихви до края на септември, напомни Райков, което може да доведе до увеличение на лихвения процент с 0.5%. 

Бонд пазарът в Европа остава изключително фрагментиран, а спредът между десетгодишните италиански и германски облигации продължава да се разширява.

"Пазарът на бондови инструменти и особено държавни ценни книжа ще възвърне логиката си в следващата една година. Този пазар почти не съществуваше - централните банки изкупуваха абсолютно всичко", а в момента вече се появява интерес от инвеститори, каза Райков и предупреди, че това зависи от как ще излязат централните банки.

"Балансите са много плашещи - не знам дали е възможно да се нормализират. През 2024 г. може да видим отново тръгване към нулеви лихви, за да се пребори тази рецесия."

Много компании в САЩ споделят опасения, че няма да могат да изпълнят заложеното като приходи, печалби и сделки. Показателно е как през седмицата акциите на Snap паднаха с 48%, след като компанията потвърди пред инвеститорите, че няма да може изпълни прогнозите за нови абонати и приходи.

"Волатилността е голяма и пазарът повлече общия технологичен сектор - в същия ден Meta спадна с 5%, Alphabet с до 4.2%. Пазарът в САЩ навлезе в техническа рецесия и вече се заговаря за мечия пазар. Корекцията ще продължи и през следващите два месеца."

Трябва да преминат ефектите от три фактора, за да има нормализация на пазара - неизпълнените прогнози на компаниите, края на Covid модела на потребление, и загубата на етикета "актив убежище" за технологичния сектор.

"Всички капитали отиваха в помпане на технологичния сектор, защото централните банки властваха на бонд пазара - това в момента се коригира."

В определени сектори започват да се виждат добри моменти за инвестиции - свързаните с базовите нужди на потребителите, хранителен сектор, транспорт, суровини и енергийни компании, за които много ясно се очертава, че и през следващите три години този тренд ще продължи, защото търсенето и ребалансирането на икономиката все още не се е случило, каза Райков.

Въпреки големите спадове от началото на годината и очакванията за нови такива, някои технологични компании също да подходящи за инвестиции, смята Райков. Дивидентните компании с дълга история и здрави финансови показатели ще бъдат търсени от инвеститорите.

"Виждаме голяма разподажба в облигации и компании с рейтинг "боклук" - големите фондове видяха, че ситуацията на пазара е доста рискова с повишаващата се инфлация, лихви, конфликта в Украйна, Covid в Китай, и започнаха да изкарват капитали и да ги насочват към качество." 

Златото изчаква яснота за лихвите в САЩ, но има потенциал да премине $1800 и да се насочи нагоре заради голямата несигурност в световен мащаб. Много инвеститори ще се насочат към злато и държавни ценни книжа като активи, които са се доказали в турбулентни времена, смята Райков.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.