Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Победа на Тръмп може да бъде сравнена с резултата от Brexit

Петко Вълков и Кристиян Фезелов с анализ за световните фондови пазари в Клуб Инвестор

20:30 | 1 октомври 2016
Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Кандидатът за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg


Поредното издание на Клуб Инвестор по Bloomberg TV Bulgaria премина под фокуса на движението на световните финансови пазари в контекста на президентския дебат в САЩ и новините и събитията от геополитиката, които движат пазарите. Темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria за Ивайло Лаков коментираха Петко Вълков, изпълнителен директор на Конкорд Асет Мениджмънт и Кристиян Фезелов от Капман.

Интересът към дебата Клинтън-Тръмп беше изненадващо висок. По-интересно е, че преди дебата пазарите се движеха изцяло на негативна територия, водени от стандартните теми – пазарите на суровини и очакванията за движението на лихвените проценти. Веднага след дебата пазарите възприеха Клинтън като победител, което веднага се отрази в повишение от почти 100 пункта за фючърсите на следващия ден, каза Петко Вълков.

Пазарите се страхуват от несигурността около евентуално президентство на Тръмп, тъй като цялата му икономическа програма е свързана с възникването на повече въпроси, отколкото даване на яснота около бъдещата политика, допълни Вълков.

Битката Клинтън-Тръмп все още е 50 на 50. Да не забравяме, че в този дебат Тръмп направи силно негативно изказване по отношение на Фед, каза Кристиян Фезелов от Капман.

Двамата експерти се обединиха около мнението, че евентуално избиране на Тръмп за президент все още не е калкулирано в оценките на пазарите.

Победа на Тръмп може да бъде сравнена с резултата от Brexit – ще бъде изненадваща и ще има силен спад на пазарите, прогнозира Вълков. От 1944 насам в 16 случая при последните 18 президентски избори в САЩ, пазарите бележат ръст, като само 2 пъти имаме спад, допълни той.

Повече във видеото: