Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българската икономика е като на стероиди и постепенно те трябва да се спрат

Доц.д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания, "Клуб Investor", 03.12.2021

21:01 | 4 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Миналата година беше много тежка, със спад почти във всички наблюдавани променливи. Тази година имаше известно подобрение. Това каза доц.д-р Виктор Йоцов, Институт за икономически изследвания, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Подобрението през второто тримесечие не беше растеж, а статистически подем, който отразяваше спадовете от миналата година. Малко се ревизираха надолу прогнозите. Очакваният растеж тази година в най добрия случай ще около 4%, което означава, че ще е по-нисък от спада миналата година. На практика спадът продължава и тази година, защото не сме успели да преодолеем миналогодишния спад". 

Няма да се върнем към нивата от 2019 година тази година, категоричен бе гостът. Очаква се догодина и по-скоро втората половина на следващата година. Ще възстановим нивата от 2019 година и да минем към истински ръст. 

"Друга неблагоприятна тенденция е инфлацията". 

По време на преговорите за съставяне на кабинет в България дискусионните теми са били упорито избягвани, сподели Йоцов. За България икономистът "не вижда големи изненади" и по думите му догодина се очертава бюджетен дефицит между 3,5 и 4,5%. Инфлацията се очаква да се ускори.

"Постепенно помощите за бизнеса, които се даваха през последната година - година и нещо, трябва да се оттеглят... Ние сега сме като на стероиди. Те постепенно, не изведнъж, но трябва да се намалят. От тази политика на заместване на загубен доход, трябва да се премине към политика на създаване на доход". 

Дали и кога да очакваме повишаване на лихвите от централните банки? Към край ли е ерата на ниските лихви и кога ще се случи това? Какви са несъгласията около минималната работна заплата, минималната пенсия и минималните осигурителни вноски? Ще успеят ли политиците да финансират всички щедри обещания без да увеличават данъците? Защо данъчната система в България се нуждае от сериозно преразглеждане и къде са пукнатините? 

Повече вижте във видеото.