Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ердоган ще продължи да срива икономиката, за да се изяви като спасител

Преслав Райков, финансов анализатор, "Клуб Investor", 27.11.2021 г.

21:32 | 27 ноември 2021
Обновен: 21:36 | 27 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Лирата има още къде да потъва и това е целенасочена политика на президента Реджеп Тайип Ердоган. Всеки позитивен знак за икономиката на САЩ оттук нататък ще дърпа пазара надолу, обратно на нормалната логика, заради евентуално по-бързо премахване на стимулите. Номинацията на Джером Пауъл отново да поеме ръководството на Федералния резерв успокои инвеститорите, даже и тези в криптосектора. С навлизането на деривати на криптопазара, може да се очаква нов пробив на биткойн и достигане на нива до 75 000 долара. Това коментира Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Турската лира е в свободно падане, за което единствен виновник е Ердоган. Това е негова целенасочена политика да остлабва лирата и икономиката - за причината може само да се спекулира, но може да е, за да спечели народната любов, вкарвайки страната в криза, от която после да я спаси."

Това може да се проследи в речите, интервенциите в управлението на централната банка на Ердоган през последните два месеца и тотално нелогичната монетарна политика да не покачва лихвите при официална инфлация от 20%, а неофициална до 30%, смята Райков.

"Компаниите в Турция са изключително затруднени, особено тези които са финансирани отвън и продават в лири. Големите турски индустриални холдинги, които само преди няколко години бяха спасени от правителството и банките, започват да изпитват трудности в погасяването на доларовите си задължения. Големите договори между турски конгломерати със западни контрагенти са спрени в момента.

Ердоган дава много ясен знак, че той контролира изцяло нещата - няма централна банка, няма никакви други закони, които могат да го спрат да понижава лихвата."

Има твърдения, че големите експортни компании, близки до Ердоган, печелят от ситуацията в момента, но дори и те започват да страдат заради вече нарушение връзки с чуждестранните партньори.

"Минахме всички психологически граници, но лирата има още потенциал да потъва."

Номинацията на Джером Пауъл отново да поеме ръководството на Федералния резерв успокои пазарите.

"Предивидимостта от потенциален следващ мандат на Пауъл увери инвеститорите, че политиката, която води до момента, и нещата, с които успя да се справи, ще продължат."

Това засилва и прогнозите, че покачването на лихвите и спирането на количествените улеснения ще продължават със същата методология и обещан темп, каза Райков. "Очакваме тази стратегия да се потвърди пред пазарите на срещата на Фед през декември и е много важно как ще бъде комуникирана тя, добави Райков.

Пазарите в САЩ се търгуват малко под пиковите си нива и прогнозите за края на годината за са нови ръстове.

"Изминалият сезон на отчетите беше доста добър, но започва да се вижда леко свиване и не такъв темп на нарастване на икономиката в САЩ. Всички позитивни икономически данни за икономиката към момента - безработица, покупки на дребно - дърпат пазарите в САЩ надолу, защото ако това значи, че икономиката нараства и се подобрява, ще видим по-ранно изтегляне на паричните стимули."

Молбите за помощи за безработица тази седмица са били под прогнозните, инфлацията се увеличава, очаква се ръст от 6% на икономиката, но обратно на нормалната логика, това ще има негативно влияние.

"Компаниите искат да видят кога ще има покачване на лихвите. Очакват се три такива през 2022 г. с 0.25%, което вече е включено в цените на ценните книжа и ДЦК."

В коментар за реакцията на пазарните лидери към покачващата се инфлация, Райков заяви, че компаниите от хранителния сектор вече предават увеличението към потребителите, а вероятно ще бъде направено от лидеритв във всички икономически сегменти.

"Това няма да повлияе на потреблението на техните продукти и компаниите ще спечелят от покачващата се инфлация. По-малките компании и тези в по-малки сегменти ще пострадат, както се вижда от забавения ръст в индекса Russell 3000."

Може да се очаква нов пробив на биткойн и достигане на нива до 75 000 долара през следващите месеци, смята Райков, най-вече заради включването на нови финансови инструменти и продукти като деривати в криптосферата. Инвеститорите също така вече са запознати с нагласите на Фед за регулацията и номинацията на Пауъл може да ги успокои какво да очакват в близките години.

"Биткойн все още е чист актив без тежък финансов левъридж. В момента започват ETF, фондове, деривативни продукти..., което ще изстреля чистия актив. Много капитали ще започнат да навлизат с огромен левъридж, ще са свързани през различни продукти - едно трепване в цената на чистия актив ще движи огромни пазари зад себе си."

Това ще намали и волатилността на биткойн, смята Райков.

Златото расте заради инфлационните притеснения, но не и с очаквания темп.

Климатичните промени вече започват да оказват влияние върхи някои стоки, както може да се види с покачващата се цена на кафето - повече по темата можете да прочетете в новия брой на списание Bloomberg Businessweek Bg.

Повече за реакциите на пазарите към случващото се във Фед, какво е бъдещето на биткойн и как компаниите ще реагират на инфлацията може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.