Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какво ново при данъците през 2017?

Катя Крънчева, мениджър на KиK Инфо, в Клуб Investor, 24.09.2016

21:05 | 24 септември 2016
Автор: Севделина Илиева
Катя Крънчева, мениджър на KиK Инфо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Катя Крънчева, мениджър на KиK Инфо. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има няколко промени, касаещи данъчната система, които са предложени за обществено обсъждане. Едното е да се мине към изцяло електронно подаване на данъчните декларации, като за фирмите това ще се случи от 2017, а за физическите лица – от 2018. Другото интересно предложение е за данъчно облекчение, ако лицето получава цялата си заплата по банков път и изхарчи поне 80% от нея отново по банков път. Това каза Катя Крънчева, мениджър на KиK Инфо в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя коментира и спорните моменти около данък "уикенд", като обяви, че втората част от промените в закона по-скоро е нормализирала обстановката. 

"Не беше добре обяснено, че всъщност отпада един данък. Досега разходите, които управителят правеше за своите превозни средства от гледна точка на експлоатацията им, паркинг, гориво се облагаха с 10% данък върху разхода, независимо, че управленската дейност е част от фирмената дейност. Сега този данък отпадна, тоест имаме преместване на данъчната тежест от служителя към работодателя с един плосък 10% данък и отпадане на един данък", обясни Крънчева. 

Вижте целия разговор във видеото: