Лидерите на ЕС и Китай ще се срещнат в Пекин

Разговор с Том Макензи от Bloomberg Daybreak: Australia

10:25 | 16 юли 2018
Обновен: 10:25 | 16 юли 2018
Столицата на Китай, Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Столицата на Китай, Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Днес председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск ще се срещнат с китайския премиер Ли Къцян и китайския президент Си Дзинпин в Пекин по време на годишна среща на върха между Европейския съюз и Китай. 

Според Том Макензи през последната година преговорите между Европа и Китай отбелязват напредък за разлика от предишните две години, през които страните по-скоро бяха изправени пред нещо като "преговорен шок" в навечерието на голямата сделка.

По думите му безпокойствието около търговската война се оказа като някакъв вид катализатор за сближаване на Европа и Китай по определени теми. Дори се очаква лидерите да излязат със съвместно изявление. 

"Също очакваме потенциален напредък по отношение на реформите на Световната търговска организация. Въпреки че Европа е против действията на администрацията на Тръмп около митата, тя споделя притесненията около субсидиите за индустриалната политика, около трансфера на технологии, около съществуването на нечестна регулаторна среда в Китай."

Може би ще има напредък и около сключване на двустранно търговско споразумение, което от години е в застой. Лидерите вероятно ще сближат позициите си и по отношение достъпа до пазара. 

"В общи линии европейското желание наистина е да подсилят европейско-азиатските си връзки, но и да позиционират себе си по такъв начин, че да споделят със света идеята за стабилност, в случай че търговската война продължи да разклаща пазарите или казано по-общо световната икономика."

След срещата в Пекин утре сутринта Жан Клод Юнкер и Доналд Туск ще отпътуват за Япония, където ще подпишат споразумение за свободна търговия.

Паралелно със срещата в Китай ще се проведе още една среща на високо равнище, но във финландската столица Хелзинки, където на четири очи ще разговарят американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. 

Днес ще излязат и данните за китайската икономика през второто тримесечие, за индустриалното производство, за продажбите на търговците на дребно и за инвестициите в дълготрайните китайски активи. Том Макензи каза, че БВП на Китай през второто тримесечие се очаква да бъде около  6,7%, което е с един процент по-малко от БВП на страната през първото. 

Повече от коментара чуийте във видеото.