BP е спечелила 500 милиона за 3 месеца от газовата криза

Компании като BP все още печелят милиарди годишно от търговия с нефт и газ въпреки прехода към чиста енергия

15:10 | 27 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският екип на BP е спечелил най-малко 500 милиона долара през третото тримесечие на 2021 г., според двама източници, запознати с търговските резултати на компанията. Приходите се дължат основно на газовата криза, която обхвана Европа, предава Reuters.

През август цените на природния газ и електроенергията в Европа и части от Азия достигнаха исторически върхове, тъй като световната икономика се възстановява от пандемията и потреблението на енергия нарасна много по-бързо от предлагането.

Ниските запаси от газ след студената зима и горещото лято, както и ниския добив енергия от възобновяеми източници също допринесоха за ръста.

Увеличението на сметките за електроенергия предизвика протести в Испания и постави европейските правителства под натиск да намерят начини да защитят потребителите и индустрията, и да успокоят пазарите. Във вторник държавите от Европейския съюз не успяха да се споразумеят за колективна реакция на блока.

В Китай правителството предприе мерки за увеличаване на добива на въглища и реформиране на пазарите на електроенергия, за да гарантира, че през зимата домакинствата ще могат да се отопляват.

Резултатите от търговията с газ на BP бяха постигнати, тъй като клиентите в Европа и Азия рязко увеличиха покупките на втечнен природен газ (LNG) от Съединените щати и други части на света, за да се справят с недостига. Едва преди 2 години ситуацията беше точно обратната – тогава производителите на втечнен природен газ бяха изправени пред глобално пренасищане.

Силните резултати от търговията с газ на BP вероятно ще дадат ранна индикация за това как някои от другите международни енергийни компании ще се възползват от глобалната газова криза. BP има по-малък портфейл за търговия с LNG и газ от своите конкуренти, включително Shell и Equinor, които биха могли да отчитат дори по-високи печалби. Shell, Equinor и BP ще публикуват резултатите тази и следващата седмица.

Енергийните компании обикновено не разкриват подробности за печалбите и загубите от търговия в тримесечните си отчети. Те обикновено посочват само дали търговията е допринесла положително или отрицателно за общите финансови резултати. BP и Shell залагат на паричния поток от търговията, за да ги подкрепят в  прехода им към бизнес модел, който зависи по-малко от изкопаеми горива.

Те се нуждаят от търговията, за да генерират печалба, тъй като се фокусират повече върху пазарите на възобновяеми източници и електроенергия, които обикновено имат по-ниски маржове от петрола и газа.

Търговското подразделение на BP отчете печалба от близо 4 милиарда долара през 2020 г., и почти изравни рекордната печалба от търговия през 2019 г.

Компанията се ангажира да намали добива на нефт и газ, докато Shell казва, че производството на петрол е достигнало връхната си точка. И двете компании казват, че разширяват търговията и все още печелят милиарди долари годишно от разпространенние на петрол и газ по света.

Въпреки че BP планира да разшири търговията с електроенергия и възобновяеми източници, много от тези пазари са силно регулирани и е малко вероятно да осигурят същите маржове на печалба като петрола и газа.

Миналата година по-голямата част от печалбата на BP дойде от петрол, тъй като цената първо спадна в резултат на глобалния срив в търсенето на гориво, а след това се възстанови, като цената продължи да нараства и през 2021 г. и изведе цената на нефта до най-високите нива от 2014 година насам.

Една от най-успешните търговски стратегии през 2020 г. беше да се съхранява петрол по време на спада, да се купува на ниски цени и да се продава по-късно, когато цените се възстановят. Тази година природният газ се представи също толкова силно в резултат на разместването на пазара, което доведе до недостиг на електроенергия в Китай и ограничени доставки на газ в Европа.

BP вече е спечелила близо 500 милиона долара от търговия през първото тримесечие на 2021 г., след като студената вълна в Тексас доведе до скока на цените на газа, казаха източници.