Преходът към електромобили ще коства 25% от работните места в автоиндустрията на Франция

Френските разходи за труд са с 30% по-високи от средните за Европа, докато производствените разходи са с една пета повече, според главния изпълнителен директор на Renault

16:23 | 26 октомври 2021
Обновен: 16:39 | 26 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Франция рискува да загуби 25% от работни места в автомобилната индустрия, тъй като страната се бори да бъде в крак с бързия преход към електрически превозни средства. Френската автомобилна индустрия, която е дом на автомобилните марки Peugeot, Citroen и Renault, може да загуби до 100 000 от своите 400 000 работни места през следващото десетилетие. Ерата на двигателите с вътрешно горене приключва, според Люк Шател, ръководител на автомобилното лоби Автомобил La Plateforme.

Шател обвини високите производствени разходи и каза, че правителството ще трябва да помогне на производителите на автомобили и части с разходите за този зелен преход. PFA изчислява, че в рамките на пет години на индустрията ще са необходими приблизително 17 милиарда евро.

„Все още не сме решили проблема си с конкурентоспособността“, каза Шател на браншова конференция във вторник, отбелязвайки, че сглобяването на автомобили е значително по-евтино, отколкото в Испания и Източна Европа. „Стресът върху много компании е много силен.“

Натискът върху автомобилни производители като Renault SA и Stellantis NV - собственик на Peugeot и Citroen, беше поставен на преден план. Причината е, че Model 3 на Tesla Inc. надмина всичките си традиционни конкуренти и стана най-продаваният автомобил в Европа миналия месец.

Френските разходи за труд са с 30% по-високи от средните за Европа, докато производствените разходи са с една пета повече, според главния изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, който говори на конференцията. Компанията планира да спре производството на автомобили във фабрика извън Париж през следващите години.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който отива на избори следващата година, се стреми да покаже, че иска да обърне индустриалния упадък на Франция. По-рано този месец той обяви план за 30 милиарда евро, който включва цел за производство на 2 милиона електрически и хибридни превозни средства във Франция.

Renault, която е до голяма степен държавна собственост, създава център за производство на електрически превозни средства в Северна Франция, включително завод за акумулаторни батерии. Макар че автомобилният производител също така обеща да произведе 700 000 автомобила у дома до средата на десетилетието, тя иска да съкрати приблизително 6600 работни места в страната. Компанията е произвела 686 000 автомобила във Франция през 2019 г. и 514 000 през 2020 г.