Зеленият преход се оказва твърде рязък за държавите, които печелят от изкопаеми горива

Десетки държави се опитват да променят ключов доклад, на базата на който се изготвят насоките за справянето с климатичните промени.

20:37 | 21 октомври 2021
Обновен: 09:34 | 22 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Десетки държави търсят начин да забавят изпълнението на мерките, свързани с намаляването на въглеродните емисии, като многократно са оптивали да променят решаващ научен доклад, на базата на който се изготвят препоръки за справянето с изменението на климата.

Основните производители на петрол, като организацията ОПЕК и в частност Саудитска Арабия, като и износители на въглища като Австралия, са изпращали коментари до екипа от учени на ООН, който веднъж на 7 години изготвя доклада на организацията за справяне с климатичните промени. В исканията на държавите влизат омаловажаване на ефектите и нивата на замърсяване на отделни дейности, до пълното изтриване на факти и препоръки.

Държави, сред които и Швейцария, изказват съмнения в необходимостта по-развитите държави да подпомагат финансово на по -бедните държави, за да ускорят прехода им към по-екологични технологии.

Това показват над 32 000 документа, видяни от екип на британската телевизия BBC. Медията публикува информацията две седмици преди срещата на световните лидери посветена на климата в Глазгоу, известна като COP26. 

Докладът на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC), орган на ООН, натоварен с оценката на науката за изменението на климата, се публикува на всеки седем години и събира най-добрите научни доказателства за това как света да се справи с изменението на климата.

В един от документите висш служител на австралийското правителство отхвърля заключението, че затварянето на електроцентрали на въглища е необходимо.

Въглищата вероятно ще останат основата на производството на енергия в продължение на десетилетия – това е мнението на старши учен от Индийския централен институт за минни и горивни изследвания, който има силни връзки с индийското правителство. Според него това се дължи на "огромните предизвикателства" на осигуряването на достъпна електроенергия. Индия вече е вторият по големина потребител на въглища в света.

В опит да докажат, че пълното отказване от изкопаеми горива не е необходимо, редица страни, както и организацията ОПЕК, които са производители или потребителите на изкопаеми горива, насочват вниманието на учените новите технологии за улавяне и задържането на въглероден диоксид под земятa.

Те твърдят, че с тези технологии биха могли драстично да намалят емисиите на изкопаеми горива от електроцентрали и някои индустриални сектори.

Така Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, иска учените от ООН да изтрият заключението си, че „фокусът на усилията за декарбонизация в сектора на енергийните системи трябва да бъде върху бързото преминаване към източници с нулеви въглерод и активно премахване на изкопаемите горива“.

В подкрепа на тази теза застават представители от Норвегия твърди, които искат от учените да изрично да предвидят технологията инструмент за намаляване на емисиите от изкопаеми горива.


Настояванията на страните в подкрепа на тази теза се дължат на факта, че в проекта на доклада на учените от ООН е записано, че „има голяма неяснота“ как използването на тази технология е съвместима с целите за намаляване на градусите на атмосферата на 2C и 1.5C, каквито са целите в парижкото споразумение.

Потърсени за коментар, представители на ОПЕК са казали пред ВВС, че „има много начини за справяне с предизвикателството с емисиите и ние трябва да ги проучим всички“. Според организацията така ще се гарантира, че няма да се пропусне технология, която впоследствие може да се окаже по-ефективна от друга.

Проектът на доклада гласи, че "растителната диета може да намали емисиите на парникови газове с до 50%"

Бразилия и Аржентина, две от държавите, които са сред големите производители на говеждо месо и фуражни култури в света, категорично оспорват доказателствата, че намаляването на консумацията на месо ще намали емисиите на парникови газове. Двете държави дори искат от учените да премахнат тези пасажи от доклада.

Аржентина също поиска от доклада да бъдат премахнати препратките към данъците върху червеното месо и към международната кампания „Понеделник без месо“, която призовава хората да се откажат от месото за един ден.

В частта от доклада, която засяга ядрената енергия е посочено, че развитието й ще спомогне за постигането на само една от целите, поставени от ООН в парижкото споразумение. Според Чехия, Полша и Словакия обаче ядрената енергия ще изиграе положителна роля в изпълнението на по-голямата част от програмата. В полза на ядрената енергия има и становища от редица други държави, но те са главно от Източна Европа, пише ВВС.

Индия отива още по -далеч, като твърди, че критикува доклада, че „почти всичките му глави се съдържат пристрастия срещу ядрената енергия“, като посочват, че това е „утвърдена технология“ с „добра политическа подкрепа, освен в няколко държави“.

„Няма абсолютно никакъв натиск върху учените да приемат коментарите“, каза проф. Корин льо Кере от Университета на Източна Англия, която е участвала в съставянето на три от предишните доклади на IPCC.

"Ако коментарите са лобистки, ако не са обосновани от науката, те няма да бъдат интегрирани в докладите на IPCC“, казва тя пред ВВС и посочва, че е напълно убедена в безпристрастността на учените, които го изготвят.