ЕС ще използва парите от търговията с въглеродни емисии, за да облекчи удара от цената на тока

Цената на разрешителните за въглерод в ЕС се удвои през последните две години, тъй като блокът започна да затяга политиките си в областта на климата. Той скочи до рекордните 65,77 евро на тон

20:25 | 28 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
ЕС ще използва парите от търговията с въглеродни емисии, за да облекчи удара от цената на тока

Пазарът на въглеродни емисии в Европейския съюз би могъл да се използва за смекчаване на въздействието на покачващите се цени на енергията върху най-уязвимите потребители, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсън. Приходите от търгове за разрешителни в системата за търговия с емисии на блока скочиха до повече от 20 милиарда евро тази година, тъй като цената на нетните емисии скочи заедно с цените на газа и електроенергията. Въпреки че правителствата са задължени да използват половината от средствата за климатични цели, те имат право да ги използват за финансово подпомагане на домакинства със средни и ниски доходи, каза Симсън в интервю за телевизия Bloomberg.

„Всички мерки, разбира се, трябва да бъдат в съответствие с правилата за държавна помощ и правилата на вътрешния пазар, но няма ограничение за това колко средства, свързани с ЕС по СТЕ (система за търгуване на емисии), могат да бъдат изразходвани за преодоляване на социалното въздействие“, каза тя. „В настоящия контекст на по-високи от очакваните приходи, това може да се направи, без да се застрашават инвестициите в технологии за чиста енергия и иновации.“

Европейските правителства се опитват да смекчат въздействието на енергийната криза върху домакинствата, докато блокът се подготвя за най-амбициозния климатичен план в света - Зелената сделка. Наличието на политическа воля за изпълнението му в момента е под въпрос заради скока в сметките на домакинствата няколко седмици преди зимата дори да започне. Ситуацията може да предизвика негативна реакция срещу прехода към по-чиста енергия.

Кризата консистентно се налага като тема номер 1 в политическата програма на ЕС. Лидерите на блока ще обсъдят скорошното покачване на цените на срещата си в Брюксел на 21-22 октомври, според документ на ЕС, видян от Bloomberg News.

Страните-членки вече започнаха да се обръщат към нетрадиционни инструменти, за да смекчат удара от поскъпването. Нидерландия измени бюджета на страната, като включи 500 милиона евро, за да намали разходите за енергия за компаниите и домакинствата. Испания иска да удържи неочакван данък върху електроснабдяването и да използва 900 милиона евро от СТЕ на ЕС, за да помогне за ограничаване на цените.

„Настоящото увеличение на цените на енергията няма много общо с политиките ни в областта на климата, а има много повече връзка с нашата зависимост от летливите чуждестранни изкопаеми горива“, каза Симсън. „Би било изключително жалко, ако си направим погрешните изводи от настоящата ситуация и забавим политиките, които всъщност биха ни помогнали да се справим с тази зависимост, да стабилизираме цените и да бъдем по-добре позиционирани в бъдеще.“

Цената на разрешителните за въглерод в ЕС се удвои през последните две години, тъй като блокът започна да затяга политиките си в областта на климата. Той скочи до рекордните 65,77 евро на тон във вторник.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, даде на СТЕ на ЕС по-голяма роля в прехода от изкопаеми горива в рамките на набор от реформи, представени през юли за намаляване на замърсяването. Предложението всички приходи от държавните продажби на разрешителни за въглерод да се използват за цели, свързани с климата, обхваща подкрепата за уязвимите потребители, каза Симсън.

ЕС също така иска да създаде нов социален фонд от 72 милиарда евро, финансиран от приходи от планираното разширяване на търговията с емисии към отоплителни и транспортни горива от 2026 г. Целта му ще бъде да защити най-бедните граждани, микропредприятията и потребителите на транспорта в прехода към по-чиста енергия.

За да подпомогне преодоляването на непосредствените последици от енергийната криза, Комисията работи по насоки за националните правителства как да проектират своята намеса, така че да е в съответствие с правилата за конкуренцията на блока. Енергийната политика в ЕС остава до голяма степен в ръцете на страните членки.