Испания смята, че високите цени на електроенергията ще попречат на зеления преход

Мадрид се опасява, че риска от енергийна бедност ще доведе до негативно отношение към идеята на ЕС за борба с климатичните промени

19:05 | 21 септември 2021
Обновен: 13:59 | 25 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Испания смята, че високите цени на електроенергията ще попречат на зеления преход

Амбициозният план на Европейския съюз за постигане на нулеви емисии рискува да стане жертва на безпрецедентния скок на цените на природния газ и електроенергията, предупреди Испания. Правителството в Мадрид призова Европейската комисия да разработи процедури, които да позволят на държавите-членки да реагират незабавно на скокове в цените, и да приеме мерки за предотвратяване на финансови спекулации на въглеродния пазар. Съюзът трябва да създаде централна платформа за изкупуване на природен газ, засилвайки пазарната му сила, според документ, изпратен до Брюксел.

„Тази ситуация може да предизвика негативни реакции срещу инициативите за намаляване на въглерода, както вече се наблюдава във Франция “, казва испанското правителство в документа, целящ да предизвика по-широк дебат в Европа и видян от Bloomberg. „Политиките за намаляване на въглерода са общоприети и застъпени в Испания, но може да не издържат на продължителен период на високи цени на електроенергията.“

Испания и Комисията потвърдиха автентичността на документа.

Цените на енергията се покачват до най-високите си върхове в историята на Европейския съюз, тъй като икономиките на ЕС се възстановяват от пандемията от Covid-19. Нарастващото търсене идва на фона на ограничения внос на газ от Русия и Норвегия, което предизвиква опасения относно неадекватното съхранение. В същото време предложението на ЕС за затягане на политиките в областта на климата през това десетилетие стимулира търсенето на инвеститорите на разрешителни за въглеродни емисии.

Европа иска да стане първият в света въглеродно неутрален континент съгласно стратегията „Зелена сделка“, която доведе до приемането на по-строги мерки за намаляване на въглерода до 2030 г. Като част от нея ЕС възнамерява да наложи по-бързо намаляване на емисиите на компаниите чрез Търговията с емисии, план, който има за цел да привлече финансовите инвеститори в програмата и спомага за изтласкване на цените на въглерода до рекордно високо ниво, което да откаже държавите от използването на технологии, които замърсяват въздуха.

Броят на външните инвеститори във фючърси за въглеродни емисии на ЕС се повиши до рекордно високо ниво, се казва в документ днес от BloombergNEF и добавя, че последните данни показват, че спекулантите могат да движат пазара, особено по време на липса на ликвидност. Програмата за ограничаване и търговия на Съюза налага ограничения за замърсяването на производителите, комуналните услуги и авиокомпаниите.