Иран ще се опита да сключи нова ядрена сделка на сесията на ООН

Външният министър Хосеин Амирабдолахиан ще замине за Ню Йорк в понеделник, за да се срещне с представители на държавите-членки на ядрената сделка

17:36 | 20 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Иран може да започне преговори за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили на Общото събрание на ООН през следващата седмица, тъй като страната се стреми да направи допълнителни промени в своя екип за преговори по ядрени технологии, пише Bloomberg.

Външният министър Хосеин Амирабдолахиан ще замине за Ню Йорк в понеделник, за да се срещне с представители на държавите-членки на ядрената сделка, „ако подобни срещи биха имали полза“, каза Саид Хатибзаде, говорител на външното министерство, пред репортери на пресконференция в Техеран в неделя.

Преговорите за рестартиране на споразумението, което САЩ напуснаха през 2018 г., ограничаваше ядрената програма на Иран в замяна на облекчението на санкциите. Ангажиментите по сделката бяха преустановени през юни, когато Ебрахим Раиси, който е консервативен проповедник, беше избран за президент на Ислямска република.

Ултраконсервативното, антизападно правителство на Раиси въведе значителни промени във външното министерство на Иран, като ветеранът на ядрените преговори Абас Арагчи бе заменен от Али Багери Кани, който е гласен критик на сделката. Хатибзаде сигнализира за допълнителни персонални корекции в неделя.

„Естествено ще има промени в преговорния екип на Ядрената сделка“, каза той, без да уточнява какво иска да каже с това. 

Ядрената програма на Иран също ще бъде под светлините на прожекторите на годишната генерална конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) през следващата седмица, на която ще присъства Мохамед Еслами, главният ядрен експерт на страната. Еслами пристигна във Виена за събитието в неделя. Търговците на петрол ще бъдат нащрек за всеки пробив и на двете събития, като облекчението на американските санкции вероятно ще предизвика пускането на ирански суров нефт. 

Тази седмица Техеран избегна официален упрек заради ядрената си дейност в МААЕ. Ходът отвори пътя за възобновяване на преговорите със световните сили. Неофициалните консултации, предназначени да определят датата за седмия кръг преговори, могат да се проведат по време на Виенската конференция.

Раиси, който е пряко санкциониран от САЩ, няма да присъства на Общото събрание в Ню Йорк и планира да се обърне за първи път към световните лидери на събранието чрез предварително записано видео изявление.