Природните бедствия са стрували живота на над 17 000 души от началото на пандемията

Огромните разходи за възстановяване от COVID-19 доказват, че правителствата могат да действат бързо и драстично пред глобалните заплахи, казва президентът на IFRC.

16:54 | 17 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Природните бедствия са стрували живота на над 17 000 души от началото на пандемията

Природните бедствия, в резултат на изменението на климата, са убили повече от 17 240 души от началото на пандемията от коронавирус, показват последните изследвания.

В изявление на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC) и Климатичния център на двете организации се посочва, че допълнително 658,1 милиона души са били изложени на екстремни температури, съобщават от Анатолия.

„Светът е изправен пред безпрецедентна хуманитарна криза, в която изменението на климата и COVID-19 тласкат общностите към крайности“, казва президентът на IFRC Франсеско Рока на пресконференция в Ню Йорк, където беше представен последният доклад.

Организациите призовават световните лидери да предприемат спешни мерки не само за намаляване на емисиите от парникови газове, но и за справяне със съществуващите и непосредствени хуманитарни последици от изменението на климата.

Конференцията на ООН по изменението на климата 2021 г., известна като COP26, ще се проведе в Глазгоу, Шотландия от 31 октомври до 21 ноември.

Вижте още за конференцията тук: Държавите преувеличават с цената на зеления преход, но подценяват цената, която всички ще платим заради климата

„Огромните разходи за възстановяване от COVID-19 доказват, че правителствата могат да действат бързо и драстично пред глобалните заплахи. Време е да превърнем думите в дела и да посветим същата енергия на климатичната криза. Свидетели сме на ежедневното въздействие на предизвиканото от човека изменение на климата. Климатичната криза е тук и трябва да действаме сега “, казва Рока.

Организаторите на международния форум споделят общото мнение, че е време да спре говоренето за зеления преход като нещо, което е  “общо бреме”. Цената, която трябва държавите да платят, за да се организира преминаването към зелена икономика е незначителна в сравнение с ефекта, който всички ще изпитаме в следствие от промените в климата, се казва в множество изявления. 

Към момента спирането на 70% от нетните емисии е цел, която си поставя Зелената сделка, както и други стратегии, които са свързани с опазване на околната среда.