Турската икономика се възстановява с рекорден темп

Годишният растеж на БВП може да надмине 20%

09:50 | 1 септември 2021
Обновен: 09:54 | 1 септември 2021
Автор: Антон Груев
Турската икономика се възстановява с рекорден темп

Икономиката на Турция вероятно ще отбележи рязко възстановяване и рекорден темп на растеж след рязкото свиване по време на пандемията. Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с 21% на годишна база и с 1% спрямо първото тримесечие, според осреднените прогнози от изследване на Bloomberg. Министърът на икономиката и финансите Лютфи Елван заяви през юни, че годишният темп на растеж може да надхвърли 20%, което ще бъде най-високият темп от 1999 г.

Очаква се икономиката на стойност $729 милиарда да се представи по-добре от останалите членове на Г-20, след като се сви с 10,3% през 2020, когато започна пандемията от коронавирус. Миналата година правителството ограничи въздействието на пандемията върху растежа, като използва комбинация от намаляване на лихвените проценти и предоставяни от правителството кредитни стимули, които подсилиха потреблението, но от своя страна обезцениха лирата и доведоха до безконтролна инфлация.

„В момента растежът се дължи на индустриалното производство и кредитите на фона на голямо вътрешно и външно търсене“, казва Чан Аян, базиран в Истанбул икономист в Aktifbank, който е известен с точните си прогнози за турския БВП. Икономическата активност продължи да расте през третото тримесечие и това може да ограничи очакваното забавяне на инфлацията, казва той.

Водещите индикатори отчитат подобряване на икономическата активност, особено към края на второто тримесечие, тъй като правителството облекчи строгите национални огранчения наложени през май след скока на случаите на Covid-19. Индексът на икономическо доверие, публикуван от статистическия институт в Анкара, скочи до 97,8 за юни от 92,6 през предходния месец. Измерителят се задържа над 100 пункта през третото тримесечие, което показва оптимистична перспектива. През юни индустриалното производство нараства на годишна база за тринадесети месец поред.

Данните на BBVA показват, че „потреблението остава относително силно, но интересът към инвестициите се забавя, което най-накрая завършва продължаваща, но много бавна корекция на вътрешното търсене“, каза Седа Гюлер Мерт, главен икономист на Турция в Garanti BBVA по имейл за Bloomberg. „Като се има предвид скорошната инерция и по-добрата перспектива за глобален растеж, рисковете за растежа на БВП през 2021 г. продължават да бъдат от повишение, дори при нашата прогноза от 9%, която надминава средните.“

„Проблемът на Турция не е в растежа, а в инфлацията“, каза Алваро Ортис, ръководител на отдел за анализ на големите масиви от данни в BBVA Research. Усилията на властите през 2020 г. да подкрепи растежа отслабиха валутата с 20%, което задържа потребителската инфлация над 10%. Данните за тази година разкриват предизвикателствата, пред които е изправен управителят на централната банка Шахап Кавджъоглу, докато той се опитва да възстанови ценовата стабилност на фона на призивите на президента Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени проценти.

Централната банка запази основния лихвен процент на 19% за пети месец, тъй като инфлацията се ускори до 18.95% през юли и заличи голяма част от реалната доходност. Лирата отслабна с над 13% спрямо долара от внезапното назначаване на Кавджъоглу през март.