Струва ли Xiaomi $45 млрд

Шон Рен, China Market Research Group

12:33 | 26 ноември 2015
Автор: Иван Николов
Ли Джун, изпълнителен директор и Хуго Бара, вицепрезидент на на Xiaomi представят Mi 4i в Ню Делхи, Индия, 23 април 2015. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg
Ли Джун, изпълнителен директор и Хуго Бара, вицепрезидент на на Xiaomi представят Mi 4i в Ню Делхи, Индия, 23 април 2015. Photographer: Kuni Takahashi/Bloomberg

Шон Рен, China Market Research Group коментира оценките на технологичните компании в Китай и промените в поведението на потребителите към брандовете в интервю за Емили Чен от Bloomberg West, Сан Франциско на 26 ноември 2015.

 

Какво ще кажете за новия доклад на Xiaomi? Май не се справят така добре, както очакват?

Да, всъщност не съм съгласен с Хуго Бара (вицепрезидент на китайската компания - б.р.), когато казва, че пазарният дял няма значение. Има значение.

В момента китайският потребител не смята Xiaomi за нов и страхотен продукт, както преди половин година.

В момента чувствителните към цената китайски потребители тръгват към Huawei.

Huawei е друг китайски бранд с впечатляващ хардуер и мног одобър софтуер.

Освен това потребители все още купуват и продуктите на Apple.

В момента Xiaomi е в трудно положение.

Nokia, Blackberry, HTC, Motorola също бяха горещи брандове, но изчезнаха от пазара.

Xiaomi трябва да издържи, което не съм сигурен, че правят в момента, защото са насочени към толкова много различни неща, че объркват китайския потребител защо трябва да си купи техен продукт.

 

Бях шокирана в Пекин като видях колко много хора използват iPhone. Бях на летището, в международни хотелски вериги.. Какво ще ни кажете накратко за брандовете и как потребителите гледат на Xiaomi?

В момента Xiaomi се смята за евтина алтернатива.

Един от проблемите им е, че продават само онлайн.

Бях изненадан като чух Хуго да казва, че 70% от продажбите им на смартфони са онлайн, защото не се предвижда да продават в магазини.

Явно трябва да намерят по-добра стратегия за реални магазини на улицата, защото все още потребители искат да усетят смартфона, преди да го купят.

Те не ъпдейтват продуктовата линия така често като Samsung и Huawei. Така че не са така модерно, както беше преди, да имаш Xiaomi. И това е голямата грижа.

Ако сте "cool", купувате си Apple. Ако искате нещо страхотно и местно, купувате Huawei.

 

Xiaomi в момента се оценява на 45 млрд долара. Uber - на 50 млрд, Airbnb на 25 млрд. Тази оценка вярна ли е?

Xiaomi е страхотна компания. Те пускат собствени въздушни филтри, това е страхотен бизнес, защото са на половин цена спрямо другите на пазара. Те стигат до по-чувствителен към цената потребител, който може би не си е позволявал филтър за въздуха преди.

Тези уреди носят приходи, защото филтрите се сменят на 6 месеца.

И все пак 45 млрд долара е малко висока оценка.

Много частни инвеститори искат да влязат в Xiaomi, за да наберат повече средства. Например Ричард Джи и неговата All Star, но това беше по-скоро маркетинг, отколкото интерес към това дали наистина Xiaomi наистина отговаря на оценката от 45 млрд долара.

Не виждам да струва толкова, поне не и в момента със слабите продажби на смартфони.