Сребърен куршум ли е ваксината срещу Covid-19?

Изследователи от Британско кралско научно дружество предупреждават да не очакваме внезапно връщане към нормалния живот

20:40 | 1 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Andrey Rudakov/Bloomberg
Andrey Rudakov/Bloomberg

Дори ефективната коронавирусна ваксина няма да върне нормалния живот през пролетта, предупреди група от водещи учени, цитирани от BBC.

Ваксината често се разглежда като Светия Граал, който ще сложи край на пандемията. Но доклад на изследователи от Британско кралско научно дружество, посочва, че трябва да бъдем „реалисти“ относно това какво и кога може да постигне ваксината. Според тях може да се наложи ограниченията да бъдат "постепенно облекчавани", тъй като разработването на ваксина може да отнеме до една година с оглед на безпрецедентна скорост, с която се работи по този въпрос в момента

"Ваксината предлага голяма надежда за потенциално прекратяване на пандемията, но ние знаем, че историята на разработването на ваксини е пълна с много неуспехи", зяви д-р Фиона Къли от Националния институт за сърдечно-съдови и белодробни заболявания към Imperial College в Лондон.

Забелязва се оптимизъм, включително при научните съветници на правителството на Обединеното кралство, че някои хора могат да получат ваксина още тази година, а масовата ваксинация да започне в началото на следващата година. Докладът на Британско кралско научно дружество обаче предупреждава, че това ще бъде дълъг процес.

"Дори когато ваксината е налична, това не означава, че в рамките на един месец всички ще бъдат ваксинирани, говорим за шест месеца, девет месеца ... година", коментира проф. Нилай Шах, ръководител на химическото инженерство в Имперския колеж в Лондон. Според него животът няма да се нормализира внезапно през март.

Някои от експерименталните подходи, които се предприемат, като РНК ваксините например,  никога преди не са били масово произвеждани.

Проф. Шах смята, че ваксинирането на хора трябва да се извършва с 10 пъти по-бърз темп от годишната грипна кампания и би представлявало работа на пълен работен ден за 30 000 обучени служители.

„Притеснявам се, дали тази система е добре обмислена“, заяви проф. Шах

Данните от ранните проучвания показват, че ваксините предизвикват отговор на имунната система, но не и дали това е достатъчно, за да се създаде пълна защита или да бъдат намалени симптомите на Covid-19.

Въпроси без отговор

Проф. Чарлз Бангхам, председател на имунологията в Imperial College в Лондон, заяви, че  „ние просто не знаем кога ще бъде налична ефективна ваксина, колко ефективна ще бъде тя и разбира се, от решаващо значение е колко бързо може да бъде разпространена. По негови думи дори и да се разработи ефективна ваксина връщането към обикновения живот пак трябва да стане постепенно.

Много въпроси, които ще диктуват стратегията за ваксиниране, остават без отговор. Например, дали ще е необходим само един курс на ваксинация или няколко, или дали ваксината ще действа достатъчно добре при възрастни хора?

Изследователите предупреждават, че за да се отговори на  въпроса за наличието на дългосрочен имунитет е необходимо още време и все още не е ясно дали хората ще се нуждаят от ваксинация на всеки няколко години или поставянето на една ще бъде достатъчно.

Коментирайки проучването, д-р Андрю Престън от Университета в Бат каза: "Ясно е, че ваксината е изобразена като сребърен куршум и в крайна сметка ще бъде нашето спасение, но това може да не е праволинеен процес".

Той коментира идеята и за "паспорти за ваксини", за да се гарантира, че хората, идващи в дадена страна са имунизирани.

Д-р Престън предупреди и за наличието на хора, които ще се обявят против ваксината, точно както стана с носенето на маски и блокадите.

"Ако голяма част от хората отказват да се ваксинират, оставяме ли ги да се оправят сами или налагаме задължителна ваксинация за децата, които ходят на училище, или за персонала в домовете за грижи? Същестуват много трудни въпроси", коментира той.