Marks & Spencer съкращава 7000 работни места

Британската компания се преструктурира, за да се справи с кризата

13:10 | 18 август 2020
Обновен: 13:10 | 18 август 2020
Автор: Димитър Баларев
Marks & Spencer съкращава 7000 работни места

Marks & Spencer Group планира да съкрати около 7000 работни места през следващите три месеца, след като бизнесът на компанията беше тежко засегнат от противоепидемичните мерки. Британската компания за търговия на дребно е последния пример в индустрията, на която се наложи да съкрати персонала си.

Продажбите на дрехи и стоки за дома се сриват с почти 40 на сто през последните 13 седмици, като тенденция продължава да бъде слаба и през летния сезон въпреки отварянето на магазините. Растежът от 2,5% на продажбите на храни не успя да компенсира въздействието от обстановката. Несигурността по време на мерките за пандемия и социално дистанциране замъглиха бъдещите перспективи.

Повечето от централните търговски райони на Великобритания страдат от конкуренцията с онлайн търговците на дребно, което довежда до планове за преструктуриране и преминаване към онлайн продажби.

Великобритания е държавата, която претърпя най-голямото свиване от развитите икономики по време на тежката пандемична обстановка – спад от 20.4% на БВП през второто тримесечие. Въпреки възстановяването през юни, настроенията на потребителите остават нестабилни и търговците на дребно съкращават работни места с все по-нарастваща скорост. Debenhams Plc, дрогериите на Walgreens Boots Alliance Inc. и John Lewis Partnership Plc, собственик на Waitrose, са сред другите компании, които обявиха планове за съкращения.

Допълнително хиляди работници се пуснати в отпуск, но правителството е под натиск да прекрати подкрепата въпреки опасенията за краткосрочния икономически ефект.

M&S заяви, че очаква съкращаването на работни места да се случи чрез ранно пенсиониране. Както и при останалите търговци на дребно, онлайн операциите на компанията се представят добре от началото на пандемичната обстановка.