Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Корпоративните космически мисии отварят нова врата

Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, Bloomberg TV интервю, 09.06.2020

20:00 | 9 юни 2020
Обновен: 07:38 | 26 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Началото на ерата на корпоративните космически мисии е отваряне на нова врата за космическия сектор. Сега стремежите са космическата индустрия да се комерсиализира, заяви Тихомир Димитров, основател и изпълнителен директор на Space Academy, в интервю за Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Цената за достъп до Космоса след време ще стане ниска. След 10 години пътуване до повърхността на Луната ще струва 20 хил. долара".

"Плановете за достигане до Марс вълнуват Илон Мъск вече две десетилетия", коментира гостът. Той също поддържа тезата, че човечеството трябва да стане цивилизация, която населява повече от една планета – поради причини за сигурност, от една страна. "От друга страна, това е заложено в човешкото ДНК като любопитство", допълни Димитров.

"Да, американците стават по-независими от Русия по отношение на Космоса. От друга страна, космическите науки сплотяват човечеството", посочи той.

За връзката на НАСА с частните компании, за идеята на космическите таксита, за възможните почивки в хотел в околоземната орбита - вижте в целия разговор.