Разследване: Разливът в Сибир е причинен от щети от климатичните промени

Според разследващите топенето на трайно замръзнала земя е в основата на мащабния разлив в региона

11:04 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Изтичането на 20 хил. тона дизел (близо 150 хил. барела) от резервоар в дълбокия Север на Русия е причинено от нанесените щети от топенето на трайно замръзнала земя, сочи разследването до момента. Това е последният сигнал за катастрофалните последици от климатичните промени в Арктика, съобщава Bloomberg.

“Цели градове и пътища са построени върху трайно замръзнала земя“, обяснява Гуидо Гросе, научен сътрудник в базирания в Германия институт „Алфред Вегенер“. „Когато трайно замръзналата земя се затопля, ледът дълбоко под повърхността, който е бил там от хиляди години, започва да се топи. Това води до загуба на стабилност и има въздействие върху инфраструктурата“, уточнява той.

Когато температурата на Северния полярен кръг се повишава с два пъти по-голяма от средните за света нива, тази земя започва да се топи, което причинява пукнатини по пътищата и сградите. Близо половината от Русия, която е най-голямата държава по площ в света, е покрита с трайно замръзнала земя.

Още от времето на Съветския съюз учените в региона са разработили начини за размразяване на повърхността в случаите, когато е застрашена структурната стабилност. Но те изостават от Северна Америка, която се подготвя за бъдеще без наличието на трайно замръзнала земя.

Населението в много от селищата в северния регион на Русия намалява, тъй като много хора напускат заради тежките условия и икономическата изолация. Град Воркута – третият по големина град Арктика, където е бил разположен най-големият лагер за политически затворници в СССР, създаден от Йосиф Сталин, загуби повече от половината си население след разпадането на Съветския съюз.

Руската MMC Norilsk Nickel PJSC е компанията майка на електроцентралата, която е отговорна за разлива. Президентът Владимир Путин отправи критики срещу собственика на компанията Владимир Потанин, че не е успял да модернизира 30-годишния танк преди разлива и нареди на властите да направят разследвания на всички подобни съоръжения в страната.

Разливът, който според Потанин ще струва на компанията 10 млрд. рубли (146 млн. долара), е най-големият досега в Арктика, изчисляват от Geenpeace.