Хърватия получи зелена светлина от ЕЦБ по пътя към Банковия съюз*

Според премиера Андрей Пленкович страната ще е в чакалнята на еврозоната над 2 години преди официалната смяна на валутата

20:51 | 5 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. Снимка: Jason Alden\Bloomberg
Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. Снимка: Jason Alden\Bloomberg

Хърватската финансова индустрия получи положителна оценка от Европейската централна банка, което приближава Загреб към целта да влезе в Европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната, съобщава Bloomberg.

Цялостната оценка за петте най-големи банки в страната показа, че те нямат капиталов недостиг и са преминали стрес тестовете, заяви ЕЦБ в изявление в петък. 

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви преди месец, че страната е изпълнила критерия, който е нужен за присъединяване към механизма на обменните курсове ERM-2 и Банковия съюз, както и че върви в посока към приемане на еврото. Според него икономиката на страната ще бъде близо две години и половина в чакалнята на еврозоната преди да премине към смяна на валутата.

Следващите стъпки трябва да бъдат предприети от ЕЦБ, страните членки на еврозоната и Eurostat, тъй като те ще дадат оценка относно изпълнението на критериите от страна на Хърватия преди страната да може официално да поиска членство в ERM-2. Гуверньорът на централната банка на Хърватия Борис Вуйчич смята, че това трябва да бъде направено през втората половина на тази година въпреки кризата с коронавируса.

В средата на май заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис коментира, че България може да се присъедини към чакалнята на еврозоната през юли, ако изпълни и последното условие за това. 

Въпреки че България беше първата страна, която заяви интерес за присъединяване към ERM II, се очаква процесът ще бъде заедно с Хърватия. В края на април България изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка (ЕЦБ), а малко по-рано Българската народна банка (БНБ) подписа суап линия за 2 млрд. евро с Франкфурт. 

Очаква се през юли държавите от ERM II и Европейската централна банка да обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм.

* Информацията е актуализирана към 20:50 часа.