Протестите спъват САЩ да намалят влиянието на Китай в Африка

Редица африкански държави гледат скептично на търговията със САЩ

14:57 | 5 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Убийството на невъоръжен афроамериканец от полицай в Минеаполис и последвалите граждански вълнения възпрепятстват усилията на САЩ да възстановят своите деликатни отношения със страните от Африка и да се противопоставят на нарастващото влияние на Китай в региона, съобщава Bloomberg.

Муса Факи Махамат, председателят на комисията на Африканския съюз, се присъедини към посланията на висши политици от Нигерия, Гана и Южна Африка, като осъди убийството на Джордж Флойд в САЩ. Те отправиха критики срещу Вашингтон, че не успява да се справи с проблемите около нарастващата дискриминация на расова основа в страната. Тези изявления се различават значително от традиционния дипломатически тон, който страните в региона използват към най-голямата икономика в света.

„Отношенията между САЩ и Африка не бяха в добро състояние още преди убийството на Флойд. Но сега болката, гневът и отвращението са осезаеми“, коментира Киси Агйеман-Тогобо, управляващ партньор в Songhai Advisory Group.

Под 2% от общата двустранна търговия на най-бедния континент в света е със САЩ. Влиянието на САЩ постоянно намалява в региона за сметка на Китай. Двустранната търговия на Китай с Африка е близо четири пъти повече от тази на САЩ. Пекин засилва ролята си в региона, като предлага заеми и инвестиции.

През 2018 г. администрацията на президента Доналд Тръмп представи стратегия за отношенията с Африка, която включва предложения за двустранни търговски сделки, преразглеждане на обема на чуждестранната помощ за континента и нови антитерористични операции.

Пандемията от коронавируса предостави възможност на САЩ да изпратят финансова помощ от 400 млн. долара в подкрепа на битката на Африка с разпространението на заразата. Но щетите върху имиджа на САЩ заради убийството на Флойд и сблъсъците при протестите показват, че Вашингтон вероятно са изпуснали шанса си.

„САЩ традиционно се разглеждат като източник на демокрация, който призовава за достойно отношение към протестиращи граждани и защитава човешките права“, коментира Адевунми Еморува, анализатор в базираната в Нигерия консултантска фирма Gatefield. “Но сега наблюдаваме палежи и грабежи от страна на протестиращите в САЩ, както и бруталната реакция на полицията. Африка вече смята, че САЩ не са това, за което са се представяли“, обяснява той.