Големите американски компании се обявиха против расизма

Всички от 50-те най-големи компании в САЩ, освен 6, реагираха публично на събитията

18:41 | 4 юни 2020
Обновен: 20:15 | 4 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Големите американски компании се обявиха против расизма

MTV потъмня за 8 минути и 46 секунди. Goldman Sachs обеща 10 милиона долара, за да „ помогне за справяне с расовата и икономическата несправедливост“. А Nike промени добре познатия си лозунг на “Don't Do It.” Големите корпорации се задействаха с необичайна скорост, за да позиционират своите марки и послания спрямо кризата в САЩ, адресираща расизма и полицейската бруталност, пише Bloomberg.   

От 25 май, когато смъртта на Джордж Флойд разпали протести в цялата страна, всички от 50-те най-големи компании в САЩ, освен 6, реагираха публично на събитията. 

Въпреки че реакциите им варират от бизнес до бизнес и от индустрия до индустрия, едно е ясно: Мълчанието за расизъзма вече не е възможно.  

И все пак всяка публикация в социалните медии може да започне онлайн спорове, имитиращи бунтовете в САЩ.  

Чернокожите американци, вече опустошени от фаталния вирус, който е два или три пъти по-смъртоносен в техните общности, разпространиха посланията от протестите от улиците до социалните медии, твърдейки, че корпоративното мълчание е същото като съучастие. Техните съобщения бяха разпространени с хаштагове като #WeAreDoneDying, призовавайки компаниите, а и не само, да покажат подкрепа за промени.  

Сред 50-те най-големи компании, всички без Abbott Laboratories, Berkshire Hathaway, Costco Wholesale, Chevron, Exxon Mobil и Nvidia, направиха публично изявление в подкрепа на чернокожите американци. 

Повече от 1 милиард долара са обещани на движението Black Lives Matter, Националната асоциация за напредъка на цветнокожите (NAACP), за възстановяване на обществото или за разпространение на информация.  

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук призова за справедливост. Intel обеща 1 милион долара за социално-справедливи каузи. Microsoft използва страницата си в Twitter, за да популяризира позицията на своите чернокожи служители.  

ViacomCBS на 1 юни затъмни 10 от своите канали, включително MTV, Nickelodeon и BET,  за 8 минути и 46 секунди - колкото е и времето, в което полицаят Дерек Чавин притиска врата на Флойд.  

На 3 юни Goldman Sachs обяви, че създава Фонд за расова справедливост, който ще подкрепи жизненоважната работа на водещите организации за справяне с расовата несправедливост, структурното неравенство и икономическото неравенство. Фондът ще стартира с 10 милиона щатски долара от Goldman Sachs Gives.  

Maybelline на L’Oreal публикува подкрепа си за „приобщаване, равенство и справедливост“ и обеща дарения за NAACP на 30 май след нощ на безредици в САЩ.  

Проверка на Bloomberg показа, че изпълнителният директор на L’Oreal USA Стефан Риндеркнех е оставил всяка марка на компанията да вземе свое собствено решение как да реагира. Garnier и Giorgio Armani публикуваха черни квадратчета за #BlackOutTuesday в социалните медии. Към 3 юни Lancome и It Cosmetics, две от най-следените марки на L’Oreal в Twitter, нямаха видимо изявление. 

Други организации насочиха средства към семейството на Флойд. UnitedHealth Group създаде образователен фонд за деца му, като едновременно с това дари и 10 милиона долара за подпомагане на бизнеса и хората на Минеаполис.  

Ангажиментът на Bank of America за предоставяне на 1 милиард долара в рамките на четири години е най-голямата сума до момента, като средствата се насочват главно към цветнокожи общности - тези, които са най-силно засегнати от пандемията.   

Target, която затвори половин дузина от своите магазини в Минеаполис заради щети и грабежи, заяви, че ще разпространява хранителни продукти и други доставки и ще помогне на местния малък бизнес да се възстанови чрез безвъзмездни средства от своята нестопанска фондация. 

„Брандовете трябва да знаят, че хората ги гледат“, каза Рашад Робинсън, президент на „Цветът на промяната“ - организация за граждански права, сформирана след урагана Катрина, за да се застъпи за политическите права на чернокожите американци.  

„Хората ще държат под отговорност компаниите не само за това, което казват, но и за това, което правят“, добави Робинсън.