Snapchat направи с постовете на Тръмп това, което Facebook не успя

Snapchat въведе строги ограничения за публикациите на Тръмп, тъй като според компанията подбуждат към насилие

19:53 | 4 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Snapchat направи нещо, което вероятно другите големи социални мрежи - Facebook или Twitter, никога няма да посмеят да извършат. Ръководството на компанията реши, че публикациите на президента на САЩ Доналд Тръмп са расистки и подклаждат насилие и затова съдържанието с негови изявления няма да се появява в т.нар. Discover feed на приложението, съобщава Bloomberg.

Видеата на Тръмп все още ще са достъпни в социалната мрежа, но няма да се появяват на потребители, които не го следват. Това решение изглеждаше лесно и е в пълен контраст с действията на конкурентите на Snap. При тях всеки дебат за съдържание, което трябва да се запази или премахне, прераства в тенденция на постоянно променящи се и сложни политики на компаниите, които дори и самите служители не разбират.

Споровете относно управлението на политическата реч в онлайн платформите поставиха социалните мрежи в много трудна ситуация. Преди седмица Twitter реши за първи път да слага етикети върху постовете на Тръмп, които според компанията подклаждат насилие. Междувременно Facebook остави на платформата си публикация със сходно съдържание, което предизвика остро недоволство от страна на служители на компанията.

Тази седмица изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се опита да потуши напрежението сред служителите и да даде обяснение за случилото се. Той заяви, че Facebook премахва публикации, които подбуждат към насилие, а компанията не е сметнала, че е постът на Тръмп е такъв. По думите му ще бъде намерено решение, но това ще отнеме време.

Facebook и Twitter се опитват да изглеждат неутрални и премерени по отношение на решенията си за всеки пост. Но в сряда бивши служители на компанията написаха в отворено писмо до Зукърбърг, че Facebook не е неутрална и никога не е била. Платформата винаги е действала в полза на съдържание, което провокира голямо обществено внимание.