ЕС се включва в надпреварата за ранен достъп до ваксини срещу коронавируса

От Брюксел обмислят сключването на предварителни сделки с компании, които разработват ваксина срещу Covid-19

22:00 | 3 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
ЕС се включва в надпреварата за ранен достъп до ваксини срещу коронавируса

Европейският съюз се стреми да се присъедини в глобалната надпревара за осигуряването на достъп до бъдещите ваксини срещу коронавируса. А за целта Брюксел планира да сключи сделки за споделянето на разходите за процеса по разработването на ваксини с фармацевтични компании, съобщава Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) изисква от правителствата на 27-те страни членки на блока да преговарят с компании за сключването на предварителни договори и да правят резервации за дози с обещаващи кандидати, се посочва в проектодокумент на комисията.

В Европа се увеличават опасенията, че регионът ще изостане от Китай и САЩ по отношение на получаването на доставки на вече доказани успешни ваксини срещу коронавируса. В документа на ЕК се посочва, че ходът е необходим, тъй като САЩ вече са сключили подобни споразумения. Вашингтон обеща да осигури финансиране на стойност 1.2 млрд. долара за AstraZeneca, за да помогне за разработването на ваксината срещу Covid-19 на университета „Оксфорд“.

Целта на ЕС е да следва примера на Службата за биомедицински изследвания и разработки в САЩ, която финансира различни проекти преди да се докаже, че са успешни. Според този модел надеждата е да има двама или трима успешни кандидати, което би позволило бързото доставяне на дозите на гражданите, се отбелязва в проектодокумента на комисията.

Според плана ЕС ще се стреми да прави съвместни поръчки и ще предостави финансова подкрепа, ако страните членки имат правото да купуват необходимите за тях дози от съответната компания.

Междувременно здравните експерти призовават страните да избягват националистическата риторика по отношение на ваксините.