Неравенството в богатството в страните от еврозоната се задълбочава

Покачването на цените на имотите помага на германците да станат по-заможни, а южните европейски страни изостават

19:00 | 9 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Евро банкноти. Снимка: Akos StillerBloomberg
Евро банкноти. Снимка: Akos StillerBloomberg

Неравенството в богатството в еврозоната се увеличава, като покачването на цените на имотите помага на германците да станат по-заможни, докато южните европейски страни изостават, показва ново проучване на германския фонд Flossbach von Storch, пише Investor.bg.

Пропастта между северните страни като Холандия и южните държави като Португалия отдавна съществува, но новите данни показват, че бездната става все по-широка.

Вземайки предвид редица фактори като имоти, акции, изкуство и луксозно вино, изследването стига до заключението, че богатството в Германия и Австрия скача с повече от 7% в края на 2015 г. в сравнение с предходната.

Това е двойно повече от увеличението в Италия и Испания. При гърците се наблюдава обратната тенденция - състоянието на населението се стопява с 4%. Цените на имотите, които са скочили с повече от 6% в Германия, са най-големият двигател на богатството.

Тази разлика води до политическо напрежение в 19-членната еврозона, а ниските цени на имотите в южните страни се отразяват на представянето на банките, притежаващи жилища и търговски имоти като обезпечение за кредитите.

Япония отдавна се бори със стагнацията в икономиката и все по-големия държавен дълг. Някои икономисти се опасяват, че подобна съдба очаква и страни в Европа.

"Страните на север нямаха такава силна инфлация и излязоха от нея по-добре", каза Томас Майер, основател на изследователския институт, който провежда проучването.

Европейската централна банка призна тази обща тенденция, обяснявайки, че разликата между по-слабите и по-силните страни в еврозоната расте, вместо да намалява, както беше предвидено в първоначалния план при създаването на единната валута.