Как Индия ще включи в дигиталното банкиране 1,2 млрд. души

Коментар на Сарита Рай, Bloomberg

14:30 | 11 април 2016
Обновен: 14:34 | 11 април 2016
Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Рагурам Раджан, гуверньор на Индийската централна банка. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

Индия се опитва да накара повече хора да използват банкови услуги. Но как може да бъде направено това за 1,2 млрд. души, голяма част от които живеят в отдалечени райони. Новата система Unified Payment Interface, която работи от днес (11 април) позволява правенето на парични преводи лесно като изпращането на имейл или текстово съобщение. Сарита Рай от Bloomberg коментира темата:

За какво точно става въпрос?

Индия създаде система, с която хората могат да прехвърлят пари само чрез натискането на един бутон в мобилно приложение. Това прави нещата много по-лесни за много хора в Индия, които не са напълно грамотни и нямат достъп до клон на банка. Те вече могат да правят транзакции използвайки нещо толкова просто като текстово съобщение или имейл. Това е новината.

Кой стои зад това? Кой подкрепя въвеждането на тази технология?

Търговският орган на индийските търговски банки, с подкрепата на Индийската централна банка. До голяма степен става въпрос за цялата екосистема на банките за банкиране на дребно в Индия.

Когато премиерът Нарендра Моди дойде на власт, той искаше всеки индиец да си отвори банкова сметка, нали?

Да, повече индийци нямат банкова сметка и дори да имат не я използват, като не държат нищо в сметката си, защото живеят в отдалечени райони, където нямат бърза достъп до банка. Новата система работи изцяло мобилно и може да бъде валидирана чрез сканиране на ириса, разпознавателен белег на лицето или пръстов отпечатък. По този начин банкирането ще достигне до още много хора в Индия, които иначе може да не са имали достъп до него.