Инфлацията в Китай за март малко под очакванията

Цените на едро обаче ограничават спада си

10:24 | 11 април 2016
Обновен: 10:26 | 11 април 2016
Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Данните за инфлацията в Китай дадоха противоречиви сигнали за китайската икономика.

Индексът на потребителските цени нараства с 2,3% през март, което е под прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg,  за ръст от 2,4%. Повишението от 2,3% през март освен това отговаря и на повишението през февруари, когато беше достигната същата стойност.

Индексът на цените на производителите от страна обаче бележи спад от 4,3% през март, докато прогнозата беше, че спадът ще достигне 4,6% на годишна база, така че забелязваме засилване в индекса на цените на производителите, който е в дефлационен цикъл от началото на 2012.  

Цените на храните вероятно са изиграли важна роля за движението на индекса на потребителските цени. Те отбелязаха сериозен ръст през последниите месеци. Пристанищните цени са много важен компонент от кошницата с храните, като те растат с 60% през първото тримесечие. Освен това цените на имотите в големите градове растат. Тези 2,3% обаче остават малко под прогнозата, като това може да даде на Китайската народна банка малко повече пространство да продължи разхлабването на политика. Анализаторите казват, че ако инфлацията достигне ниво от над 2,3%-2,4%, това може да започне да понижава очакванията им за нови понижения на лихвите от страна на Китайската народна банка, която понижи лихвите на 6 пъти от края на 2014 насам.
Стойността на инфлацията от 2,3% също остава доста под целта от 3%, която постави китайското правителство за 2016.

В резултат на сигналите за възстановяване на производствените цени, юанът поскъпна за трети пореден ден, като стойността му достигна 6,4654 юана за долар.