Убийството на Флойд предизвика вълна от протести и в Африка

Политически лидери на страните в региона призоваха да има справедлив съдебен процес срещу замесените в убийството на Джордж Флойд

18:24 | 2 юни 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Убийството на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд от полицай в Минеаполис предизвика вълна от недоволство и в Субсахарска Африка. Протести бяха организирани в Нигерия и Кения, а редица политически лидери в региона осъдиха убийството, съобщава Bloomberg.

Десетки се събраха пред американското посолство в столицата на Кения Найроби, а протестиращи шестваха и из улиците на нигерийския град Лагос въпреки проливния дъжд. Протестите в Африка създават допълнителен международен натиск за властите в САЩ, като целта е да се гарантира, че ще има справедливост за смъртта на Флойд. Той почина, след като полицай затиска врата му с коляно в продължение на над 8 минути по време на арест за предполагаемо използване на фалшива банкнота от 20 долара.

„Чернокожите по света са шокирани от това убийство. Не може в 21-ви век САЩ, големият бастион на демокрацията, да не се справят с проблемите на системен расизъм“, коментира президентът на Гана Нана Акуфо-Адо.

Муса Факи Махамат, председателят на комисията на Африканския съюз, заяви, че общността осъжда убийството и се противопоставя на продължаващите дискриминационни практики срещу чернокожите граждани на САЩ.

„Последните убийства на чернокожи в САЩ показват неизбежната реалност в страната и как обществото е поставило ниска стойност на живота на чернокожите“, се посочва в официална позиция на управляващата партия в Южна Африка. „Жалко е, че близо 70 години след премахването на расовата сегрегация в САЩ, все още се случват подобни убийства“, пише още в позицията.

Междувременно правителството в Нигерия призова отговорните лица за убийството на Флойд да бъдат съдени.

„Надяваме се да бъдат положени усилия, които да възстановят доверието между полицията и чернокожите граждани. Подобни инциденти не бива да се повтарят“, коментира говорителят на президента на Нигерия Гарба Шеху.