Пандемията принуди ОАЕ да стартират амбициозен план за отглеждането на ориз

Страната, която внася 90% от храните си, вече търси начини да насърчава местното производство

17:49 | 2 юни 2020
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Обединените арабски емирства не изглеждат като подходящото място за отглеждане на ориз, но пандемията от коронавирус кара страната да търси нови начини за производство на храни, съобщава Bloomberg.

През изминалия месец в пилотен проект Южнокорейската администрация за развитие на селските райони и Обединените арабски емирства събраха близо два тона ориз в град Шарях. Партньорите са засадили ориз от сорта Асеми, който е популярен в Източна Азия, тъй като може да издържа на жега и солени почви. От решаващо значение за успеха на проекта е било изграждането на специална подземна напоителна система.

„Пандемията изпрати ясното послание, че диверсификацията винаги е била ключовият елемент от бъдещите ни планове. Вирусът ни кара да намираме иновативни начини за по-бърз растеж спрямо останалите държави“, коментира министърът на климатичните промени и околната среда в ОАЕ Тани бин Ахмед Ал Зеюди.

Обединените арабски емирства внасят 90% от храната си, близо двата тона ориз са само малка част от това, от което страната се нуждае. Вирусът се явява като важен тест за задграничните вериги за доставка на ОАЕ. Досега страната не е имала сериозни нарушения при вноса на храни, но пандемията действа като катализатор на усилията да се насърчава местното производство.

Отглеждането на реколта в големи количества в пустинна среда може да звучи невъзможно. Оризът, пшеницата и кафето биха могли да източат оскъдните ресурси на вода, а температурите през лятото от над 50 градуса по Целзий сериозно ограничават условията за земеделие на открито.

„Местното производство се превръща в приоритет за ОАЕ“, коментира министърът на околната среда. „Следващата стъпка  е да достигнем до правилното ниво на консумация на вода“, допълва той.