Поканата на Тръмп към Русия за участие в Г-7 събуди критики от западни лидери

ЕС, Канада и Великобритания побързаха да се противопоставят на идеята на Тръмп и подчертаха, че Русия не може да бъде включена обратно заради анексирането на Крим през 2014 г.

16:13 | 2 юни 2020
Снимка: David Kawai/Bloomberg
Снимка: David Kawai/Bloomberg

Великобритания и Канада се противопоставиха на предложението на американския президент Доналд Тръмп Русия да участва на срещата на високо равнище на страните от Г-7, която ще се проведе по-късно през тази година в САЩ. Двете страни подчертават, че ще блокират всеки опит, който цели да присъедини обратно Русия в групата на развитите икономики, съобщава Bloomberg.

Тръмп заяви в неделя, че планира да покани лидерите на Русия, Австралия, Индия и Южна Корея да присъстват на срещата на Г-7, тъй като по думите му сегашният формат е остарял. Също така Тръмп е обсъдил и потенциалното участие на бразилския президент Жаир Болсонаро в телефонен разговор в понеделник. Това стана ясно от публикация на Болсонаро в профила му в Twitter.

Повечето страни от Г-7 и Европейският съюз са против предложението на Тръмп. Русия бе изключена от този формат още през 2014 г. заради анексирането на полуостров Крим от Украйна.

„Решенията относно членството в Г-7 трябва да се приемат единодушно от всички лидери на страните“, заяви говорителят на британския премиер Борис Джонсън – Джеймс Слак. „Русия бе отстранена заради анексирането на полуостров Крим и тепърва трябва да видим доказателства за нейното поведение, които биха оправдали нейното повторно приемане в Г-7“, обяснява той.

Междувременно министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви, че Русия няма място в Г-7, тъй като нарушава международното право.

А според върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел Русия не заслужава завръщане в групата на Г-7.

„В случая САЩ имат право да канят определени представители, което издава приоритетите на домакините. Но нямат право да правят промени по отношение на членството или постоянния формат на Г-7“, категоричен е Борел.

Въпросителните пред Кремъл

Кремъл има повече въпроси, отколкото отговори, относно поканата на американския президент Доналд Тръмп Русия да се присъедини към срещата на върха на страните от Г-7 по-късно през тази година. Това заяви говорителят на президента Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от Bloomberg.

“Това е формат, в който Русия не участва. Ако Русия бъде включена, каква ще е реакцията на другите държави от Г-7“, коментира Песков по време на пресконференция пред репортери.