Турция ще стимулира кредитите в опит да подкрепи икономиката

Целта е чрез този ход турската икономика да отчете ръст на БВП на годишна база през 2020 г.

17:05 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция представи най-експанзивната си схема за стимулиране на кредитите, за да подкрепи икономиката на страната при възстановяването от причинения в резултат на коронавируса срив, съобщава Bloomberg.

Трите най-големи държавни банки в Турция ще започнат да предлагат ипотеки, заеми за покупка на автомобил втора употреба, кредити за домакински уреди, туристически пакети за почивка и други услуги с годишна лихва под нивото на инфлацията. Това обявиха от трите институции в съвместна позиция, която е публикувана в понеделник.

От този ход става ясно, че за икономическото възстановяване правителството разчита на отпускане на заеми за бизнеса и домакинствата, а не на парични инжекции, които биха влошили фискалната перспектива. „Също така мерките подчертават най-новите изисквания на банковия регулатор, чиято цел е частните банки да отпускат заеми по-агресивно“, коментира Онур Илген, финансов мениджър в MUFG Bank.

„Очакваме обявеният от държавните банки пакет да подкрепи растежа в туризма, автомобилната индустрия и строителния сектор през третото тримесечие“, обяснява Илген. Според него при липса на втора вълна на коронавируса в Европа и Турция има вероятност брутният вътрешен продукт на страната през 2020 г. да се повиши на годишна база.

Трите държавни банки TC Ziraat, Bankasi, Turkiye Vakiflar Bankasi и Turkiye Halk Bankasi уточняват, че ще предлагат 15-годишни ипотечни кредити с месечни лихва под 0.64% или под 8% годишно. Към момента инфлацията в страната е около 11%.

През първото тримесечие икономиката на Турция нарасна с 4.5% заради ръста на потребителските разходи. Но от средата на март ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса забавиха икономическия растеж на Турция.