Някои страни в Източна Европа искат да забранят пазаруването в неделя

Засега идеята магазините да са затворени в неделя среща сравнително високо одобрение от управляващите в Словения и Словакия

17:01 | 28 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

В католическите страни от източната част на Европейския съюз някои политици се опитват да се възползват от ограничителните мерки срещу коронавируса и да забранят пазаруването в неделя, съобщава Bloomberg.

Управляващата партия в Словения подкрепи законопроект на първо четене, според който магазините трябва да са затворени в неделя. Междувременно министър-председателят на Словакия Игор Матович планира да направи същото. В Хърватия правителството се отказа да налага окончателна забрана, но в страната започна обществен дебат дали търговците на дребно да работят само 14 недели в годината.

„Магазините трябва да са затворени в неделя“, коментира словенският премиер Янез Янша в интервю за местното радио Ognjisce. Той подкрепя тази инициатива с други консервативни политици и представители на църквата от 2003 г., когато идеята получи 60% одобрение на референдум.

Въпреки че през последните години социологическите проучвания често показват ниско ниво на одобрение за забраната за пазаруване в неделя, дебатът за идеята се възобновява отново, когато консервативните партии поемат властта в региона.

А понякога идеята среща и широко ниво на одобрение. В Словения 95% от членовете на профсъюзите подкрепят затварянията на магазините в неделя, дори и това да доведе до по-ниски заплати и въпреки предупрежденията на Търговската камара, че могат да бъдат загубени близо 13 хил. работни места.

В Словакия три четвърти от населението подкрепят удължаването на забраната, след като бъдат премахнати изцяло ограниченията срещу разпространението на коронавируса, показва социологическо проучване на Focus.

“Тласъкът към традиционалистки политики бе очакван след резултата от изборите в Словакия", коментира Михал Васечка, директор на базирания в Братислава Политически институт.

„Кризата с коронавируса бе спусъка, а забраната за отварянето на магазините в неделя ще е тест за приложението на тези политики“, допълва той.

Все пак идеята да се държат потребителите далеч от магазините невинаги среща одобрение. Унгария премахна тази забрана през 2016 г. след остро обществено недоволство. В Полша, чието католическо население е най-голямо, националистическото правителство ще обсъжда премахването на забраната за пазаруване в последния ден от седмицата, за да подкрепи търговците на дребно, чиито продажби се понижиха с една пета през май на годишна база.

Хърватските търговци на дребно принудиха правителството да отстъпи, след като представиха данни, показващи, че неделята е вторият им най-натоварен ден от седмицата и предупредиха, че 5000 души ще загубят работата си, ако бъдат принудени да затворят в последния ден от седмицата.