Бежовата книга на Фед: Остър спад на икономиката и драстична загуба на работни места през май

Бизнесът в САЩ остава песимистичен по отношение на възстановяването през втората половина на годината

22:24 | 27 май 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Американската икономика е регистрирала остър спад в средата на май заради пандемията от коронавирус и последвалите ограничителни мерки. Също така икономическата активност се понижава осезаемо и се наблюдава драстичен спад на работните места в САЩ. Това се посочва в т.нар. Бежова книга на Федералния резерв, която представя обобщени икономически данни по региони, съобщава MarketWatch.

Някои сектори, сред които и този за отдих и туризъм, продължават да са най-силно засегнати от срив на резервациите за настаняване. Производствената активност също се понижава рязко, а земеделските условия се влошават. Лъч светлина е, че продажбите на автомобили отчитат ръст в средата на май.

Очакванията са икономиката през второто тримесечие на тази година да се свие значително. Централните банкери започват да насочват фокуса си към ситуацията през втората половина на годината. Управителят на клона на Фед в Ню Йорк Джон Уилиямс и управителят на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Бълард се обединиха около тезата, че икономиката е достигнала дъното или е близо до него и че ще има възстановяване през втората половина на тази година.

Според доклада на Фед заетостта продължава да намалява значително във всички региони, тъй като ограничителните мерки са довели до фалита на редица фирми, съобщава Bloomberg.

„Въпреки че бизнесът изразява надежда, че цялостната активност ще се засили, когато бизнесите възобновят дейност, несигурността остава и голяма част от бизнеса гледа песимистично на потенциалния темп на възстановяване“, пише още в доклада.

Бълард коментира по време на пресконференцията, че април е бил най-тежкият месец, тъй като тогава е имало най-строги ограничителни мерки в повечето юрисдикции, и хората са стояли предимно по домовете си.