Кипър ще покрива настаняването и храната на туристите с коронавирус

Целта на островната държава е да привлече възможно най-много туристи през летния сезон

22:01 | 27 май 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Кипър планира да покрива разходите за почивка на туристите в островната държава, които са с положителна проба за коронавирус, съобщава BBC.

В официална позиция кипърското правителство обяви, че ще покрие разходите за настаняване, лекарства и храна на пациентите с коронавирус и техните близки, които са избрали страната за почивка.

Туристите ще трябва да платят единствено разходите за полета си от и до Кипър, както и за трансфера от и до летището.

Мерките са част от плана на правителството да привлече повече туристи на острова, на който има сравнително малък брой потвърдени случаи на коронавирус.  

Към момента потвърдените случаи на коронавирус в Кипър са 939, от които са починали 17, сочат данни на университета „Джон Хопкинс“.

Туристическият сектор е генерирал близо 15% от брутния вътрешен продукт на страната през изминалата година. Ето защо правителството се стреми да върне обратно туристите възможно най-скоро.

„Ударът е мащабен и се стремим да направим всичко възможно сега и до края на летния сезон“, коментира заместник-министърът на туризма на Кипър Савас Пердиос.

Властите в Кипър обясняват, че ще бъде осигурена болница със 100 легла специално за туристи, които са с положителна проба, а ще има и редица от т.нар. карантинни хотели, където ще се настаняват близките на пациентите с коронавирус.