Пандемията започва да отключва социалния гняв в Латинска Америка

В столицата на Чили вече се проведоха няколко спонтанни протеста заради недостига на храна

15:49 | 25 май 2020
Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg
Снимка: Cristobal Olivares/Bloomberg

Правителството на Чили засега не успява овладее разпространението на коронавируса  в страната, което доведе местните болници пред колапс и може да предизвика мащабни бунтове със социални искания, пише Bloomberg в свой анализ.

Чили, чието население е близо 18 млн., регистрира нови случаи на коронавирус с темп, който е съпоставим с този на Испания по време на пика там от средата на март. Също така много от ресурсите в най-богатата държава в Латинска Америка започват да се изчерпват.

В столицата Сантяго 95% от леглата в интензивните отделения са заети, а много пациенти са пренасочвани към болници в други градове на страната. Настоящата криза подчертава неравенството и некачествените обществени услуги, които през октомври миналата година изкараха хиляди на протести.

"Коронавирусът тества здравната система на Чили, която вече започва да отказва“, коментира доктор Хосе Мигел Бернучи, национален секретар на Чилийската асоциация на медицинските професионалисти.

Страната все още се възстановяваше от миналогодишната вълна на антиправителствени бунтове, когато пандемията удари. Сега президентът на Чили Себастиан Пинера е поставен в деликатна ситуация. Социалното недоволство се подновява, а правителството стъпва по тънък лед, след като реши да затвори столицата в опит да забави разпространението на коронавируса.

„Карантината е инструмент, който има много странични ефекти като глад, мизерия, социално недоволство и ръст на битовата престъпност“, заяви чилийският здравен министър по време на пресконференция на 21-ви май. Тогава той се противопостави на ограничителните мерки. „Тези мерки трябва да се прилагат внимателно, като се преценяват потенциалните рискове“, заяви тогава той.

Социалната криза

Президентът Пинера одобри пакет от стимули за икономиката, който се равнява на 7% от брутния вътрешен продукт на страната. Основната цел на пакета е да се предостави финансова помощ на домакинства в нужда.

Въпреки това в някои части на Чили бунтовете започнаха. Преди седмица напрежението се покачи, след като избухнаха протести срещу недостига на храна, съпроводени от насилие, в бедните райони на столицата.

Мнозина експерти не очакват повторение на мащабните протести от 2019 г. Но все пак някои кметове предупреждават за предстоящи бунтове. Ситуацията ще се усложни, тъй като според прогноза на Goldman Sachs икономиката на Чили ще отчете безпрецедентен спад през второто тримесечие.

„Здравната криза придава форма на социалната криза. Правителството трябва да има по-силно присъствие“, смята Сади Мело, кмет на един от районите в Сантяго.