Възстановяването на петролните пазари показа слабото място на шистовите производители

Според експерти шистовите производители трябва да търсят с бързи темпове нови места за сондажи

16:21 | 24 май 2020
Обновен: 16:22 | 24 май 2020
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Цените на петрола се увеличиха с над 75% в САЩ през този месец. Но не се очаква бързо възстановяване на доставките от шистовите производители, пише Bloomberg в свой анализ.

Бързото възстановяване на петролните пазари показва на преден план най-слабото място на шистовата индустрия, а именно, че темповете на производството намаляват. Ето защо на компаниите често им се налага да правят постоянно сондажи на нови места, за да запазят нивото на производството си.

А през последните месеци те не правят това. Дейностите по сондиране в САЩ достигнаха до най-ниското си ниво в историята, след като ограничителните мерки срещу коронавируса доведоха до срив в търсенето на световните пазари. А компаниите от индустрията свиха разходите си, за да оцелеят от ударите, които изтриха десетки хиляди работни места и предизвикаха редица фалити.

Без дейност на нови места, производството на шистов петрол в САЩ вероятно ще се понижи с над една трета през тази година до под 5 млн. барела на ден, сочи проучване на консултантската компания ShaleProfile Analytics. Подобен развой на ситуацията може драстично да намали влиянието на САЩ на енергийните пазари и ще ограничи способността на президента Доналд Тръмп да използва петрола като инструмент за геополитически интереси.

Малко под 20% от очаквания спад на производството на петрол в САЩ ще бъде генериран от затварянето на нефтени кладенци, показват данни на IHS Markit. Но останалата част от спада ще бъде предимно генерирана от отмяната на нови проекти за сондиране.

„Ако искаш компанията ти да е печеливша и да се разраства бързо, трябва да добавяш много нови кладенци“, обяснява Раул Лебланк, анализатор в IHS Markit.