JPMorgan: Безработицата в САЩ ще е над 10% и в началото на 2021 г.

От финансовата компания очакват по-бавно възстановяване на икономиката от първоначалните прогнози

12:08 | 24 май 2020
Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg
Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Икономистите от американската компания JPMorgan очакват възстановяването на икономиката на САЩ да продължи по-бавно от първоначално предвиденото. От компанията прогнозират, че нивото на безработица в страната ще е над 10% и през първото тримесечие на следващата година, съобщава Bloomberg.

“Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса ще доведат до безпрецедентен спад на брутния вътрешен продукт на САЩ от 40% на годишна база през второто тримесечие на 2020 г. и до бавно възстановяване през втората половина на годината”, се посочва в доклада на JPMorgan.

Но икономическият растеж през 2021 г. ще бъде по-слаб спрямо първите прогнози, отбелязват икономистите, като се позовават на отделен доклад на финансовата компания. За по-мрачната икономическа перспектива в него са посочени причини като свивания на разходите от страна на местната и държавна власт и вероятността временните съкращения да се превърнат в постоянни.

Икономиката на САЩ плавно и постепенно ще се възстановява през втората половина на тази година, а американските граждани, които загубиха работата си в резултат на затварянията на редица бизнеси заради пандемията през последните два месеца, ще започнат отново да си търсят работа. Това означава, че те ще са категоризирани като безработни, докато не си намерят ново работно място.

Също така проучване на професорите по икономика Александър Бик и Адам Блендин в сътрудничество с клона на Федералния резерв в Далас показва, че нивото на безработица в САЩ се е повишило до 24.8% в седмицата от 10-ти до 16-ти май.