Китай се връща към нормалния живот, но и към замърсяването на въздуха

Замърсяването на въздуха в Китай отново е на нивата от преди пандемията, след като заводите в страната възобновиха дейност

14:14 | 19 май 2020
Обновен: 13:38 | 4 юни 2020
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Рестартирането на китайската икономика ще е съпътствано и от нежелани последствия. Едно от тях вече е факт, а именно, че замърсяването на въздуха се върна на нивата от преди въвеждането на ограничителните мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Големите замърсители вече са надхвърлили нивата на концентрация на замърсен въздух от преди година, което се случва за първи път от началото на пандемията, сочи последния доклад на Центъра за изследвания на чистия въздух и източниците на енергия. Връщането към старите равнища на замърсяване се случва, тъй като заводите в китайската страна възобновиха дейност, а автомобилите отново са по пътищата.

„Увеличаващият се смог в Китай подчертава, че икономическото възстановяване на страната е водено от секторите, които замърсяват най-много“, обяснява анализаторът Лаури Миливирта. Също така това засилва страховете на еколозите, че всеки пакет от стимули ще е с фокус върху тежката промишленост, както се случи след финансовата криза през 2008 г.

„Връщането до предходните нива на замърсяване на въздуха е сигнал за необходимостта от превръщането на зелената икономика и чистата енергия в приоритет при възстановяването от кризата с коронавируса“, обяснява Миливирта. „Сега всички погледи са към Китай като първата страна, която рестартира икономиката си след коронавируса“, допълва тя.

Замърсяването на въздуха се увеличава драстично в райони, където изгарянето на въглища е основен източник на енергия, става ясно от доклада. В градове като Пекин и Шанхай, където бяха направени усилия въглищата да се заместят с по-чисти форми на енергия, замърсяването остава на по-ниски равнища спрямо предходната година.