Служителите трябва да продължат да работят от вкъщи

Стратегията на Google за дистанционен процес на работа в дългосрочен план вероятно ще добие голяма популярност

18:29 | 18 май 2020
Обновен: 09:20 | 7 юни 2020
Снимка: BloombergChris Ratcliffe/Bloomberg

Вместо да връщат служителите си на работа от офисите възможно най-скоро, компаниите трябва да се пренасочат към изцяло дистанционен работен процес в дългосрочен план, както някои вече започват да правят, пише Bloomberg в свой анализ.

Google и Facebook са поели по този път, като уведомиха своите служители, че ще работят от вкъщи до края на 2020 г. А от Twitter съобщиха на служителите си, че могат да работят от дома си за неопределено време.

Това е стратегия, която може да добие голяма популярност. В анкетно проучване на Bloomberg 63% от респондентите споделят, че предпочитат да продължат да работят от вкъщи, а не от офиса си. А според изследване на Gallup близо 50% от работещите предпочитат да продължат работната си дейност дистанционно.

И защо не? Позволяването на дистанционен процес на работа е по-евтино в сравнение с модернизирането на офисите. Повечето служители и компании вече са инвестирали в осигуряването на основни инструменти за работа от вкъщи – монитори за компютър, ергономични столове и други.

Това е само хардуерът. Компаниите инвестират и във виртуални приложения като Zoom, Slack и други конкуренти. Екипите, които са свикнали с тях, вероятно ще продължат да ги използват.

„Подкрепата за работа от дома в дългосрочен план изисква промяна в начина на мислене на много компании“, обяснява Дженифър Кауфман, преподавател по офис дизайн в университета Purdue. Компаниите отдавна се стремят да насърчават служителите да гледат на офиса си като на дом. Ето защо някои фирми снабдиха помещенията си с кухненски бокс, закуски или места за сядане. А сега домовете са се превърнали в място за работа. Компаниите винаги са били доволни хората да оставят работа за правене и вкъщи, но когато няма алтернативи, това означава, че е нужно преосмислянето на някои фундаменти. А най-важното като за начало е достъпът до интернет.