Коронавирусът разкрива разликите между републиканци и демократи в САЩ

Наблюдават се сериозни разлики във възгледите на различните гласоподаватели в страната по отношение на влиянието на коронавируса

22:35 | 11 май 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Anna Moneymaker/The New York Times/Bloomberg

Демократите и републиканците в САЩ виждат кризата с коронавируса по съвсем различен начин. При демократите има по-голяма вероятност да са пряко засегнати от пандемията, докато републиканците са по-уверени за връщането към нормалността, съобщава Bloomberg, като се позовава на социологическо проучване.

Разликите, които разкрива направеното от университета Monmouth проучване, хвърлят светлина върху политическите последствия от коронавируса, но също така показват колко различно виждат света гласоподавателите в САЩ.

Патрик Мъри, ръководител на проучването обяснява, че тенденцията се дължи на факта, че гласоподавателите са изложени на източници на информация, които се придържат към различна реторика.

Освен това има съществена разлика във възгледите на двамата кандидати за президент на САЩ. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обещава възстановяване на икономиката по-късно през тази година и призовава редица щати да отворят бизнесите и да разхлабят мерките.

От друга страна, опонентът на Тръмп – кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън, критикува американския президент, че бърза прекалено много за разхлабването на мерките. Байдън предупреждава, че ще има повече щети, ако правителството не е подготвено за нова вълна на заразени.