Китай предвижда по-силна парична политика заради пандемията

Целта на Китайската централна банка е да ограничи ударите на коронавируса върху растежа

14:57 | 10 май 2020
Обновен: 13:50 | 4 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка обяви, че страната се изправя пред безпрецедентни икономически предизвикателства заради коронавирусната пандемия и че ще прибегне до по-мощни действия, за да се справи с ударите върху икономическия растеж, съобщава Bloomberg.

“Ще се обръща по-голямо внимание върху икономическия растеж и работните места“, се посочва в публикувания в неделя доклад за изпълнение на паричната политика на централната банка. В него се подчертава, че паричната политика ще бъде по-гъвкава и че ще поддържа ликвидността на разумно ниво.

В доклада се посочва, че Китай ще е една от малкото големи икономики, които провеждат „нормална“ монетарна политика. От институцията отбелязват, че ще предприемат мерки за пълното използване на политиките за отпускане на заеми и ще разширят кредитната подкрепа за засегнатите от коронавируса сектори като селското стопанство и търговията.

Централната банка планира да поддържа стабилни цените, тъй като икономическите фактори в Китай предполагат, че няма причина за дългосрочна инфлация или дефлация.

В доклада се допълва още, че световната икономика вече е поела по пътя на рецесията и въздействието на коронавируса може да надхвърли предварителните очаквания. От банката обясняват, че международната перспектива за овладяване на вируса остава неясна, а мястото за обща глобална политика е ограничено.