Италия обмисля по-ранно разхлабване на мерките срещу коронавируса

Премиерът Джузепе Конте настоява за гаранция от ЕС, че ще бъдат осигурени допълнителни средства за страната през втората половина на годината

14:03 | 10 май 2020
Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Италианският премиер Джузепе Конте. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви, че е възможно облекчаване на мерките срещу коронавируса по-рано от планираното. Също така той призова Европейския съюз (ЕС) да гарантира, че през втората половина на тази година ще бъдат осигурени допълнителни средства от нов фонд за възстановяването на икономиката на страната, съобщава Bloomberg.

Конте, който е под натиск от коалиционните си партньори, политици и бизнес лидери след 2 месеца на ограничителни мерки срещу пандемията, коментира пред италианския вестник Corriere dela Sera, че очаква рязък спад на брутния вътрешен продукт на Италия и много тежки икономически последствия.

Италия разхлаби частично ограничителните мерки на 4-ти май, като позволи на производствените и строителните компании да възобновят дейност, а магазините да отворят от 18-ти май. По план ресторантите и фризьорските салони трябва да отворят отново на 1-ви юни, но това може да се промени.

„Събираме последните данни и спрямо тях съвместно с експертите определяме ясни правила за осигуряването на безопасност за клиентите и служителите“, коментира Конте. „Ако ситуацията остане под контрол на епидемиологично ниво, ще можем да постигнем съгласие с местните власти за по-ранно разхлабване на мерките в някои региони“, обяснява италианският премиер.

Италианската икономика ще се свие с 9.5% през тази година, прогнозират от Европейската комисия. От правителството в Рим изчисляват, че брутният вътрешен продукт на страната през 2020 г. ще се понижи с 8%, а Bloomberg Economics предвижда спад от 13%. Според социологическо проучване на агенция Ipsos 58% от италианските граждани искат всички икономически сектори да рестартират дейност възможно най-скоро.