Безработицата в САЩ нараства три пъти до рекордните 14.7%

Данните подчертават опостушителните щети върху пазара на труда от пандемията

16:30 | 8 май 2020
Обновен: 12:51 | 5 юни 2020
Снимка: Vince Golle/Bloomberg

Безработицата в САЩ нараства до 14,7 процента през април в резултат на пандемията от коронавирус. Това е най-високото ниво, откакто започва да се води статистика след Втората световна война, съобщава правителството на САЩ в петък. Анализатори обаче очакваха ръст до 16 процента, съобщава Investor.bg, като цитира Bloomberg.

Априлският дял на безработните надхвърля рекорда, регистриран след войната, от 10,8%, но е по-нисък от безработицата по време на Голямата депресия през 30-те години на ХХ век, оценена на 24,9%. Пикът на безработицата по време на финансовата криза е достигнат през октомври 2009 г. и е 10%.

По-обширният измерител, който включва онези, които не търсят работа, както и тези, които работят на непълно работно време по икономически причини, също достига най-високото си ниво - 22,8%. Тези данни може да дадат по-точна картина на настоящата ситуация със заетостта, тъй като на милиони работници им се плаща, за да останат у дома и по този начин не желаят или могат да търсят нова работа.

Скокът на реалната безработица отразява понижаването на дела на реалната заетост до 60,7%, най-ниското му ниво от 1973 г. насам.

Априлските данни представляват зашеметяващ обрат за пазара на труда, който беше достигнал пълна заетост само преди два месеца. 

Миналия месец са били загубени 20,5 млн. работни места извън земеделието. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха обаче около 22 млн. загубени места през април. Както се очакваше, най-тежко засегнатият сектор е хотелиерството и ресторантьорството, както и свободното време,, който губи зашеметяващите 7,7 млн. служители. От тях 5,5 млн.работни места са загубени в заведенията за хранене и пиене.

Още подобни новини четете в Investor.bg.