Путин не бърза да разхлабва мерките в Русия въпреки икономическите удари

За четвърти пореден ден в страната са регистрирани над 10 хил. нови случая на коронавирус

20:10 | 6 май 2020
Обновен: 14:54 | 6 юни 2020
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви на регионалните губернатори в страната да не бързат с разхлабването на мерките срещу коронавируса. Междувременно голяма част от министрите в правителството предупредиха, че натискът върху икономиката се засилва, съобщава Bloomberg.

“Всяка небрежност или прибързаност може да нанесе още по-тежки щети“, заяви Путин в конферентен разговор с губернаторите.

„Икономическата активност в Русия се е свила с една трета от въвеждането на ограничителните мерки в края на март“, коментира министърът на икономиката Максим Решетников по време на срещата. От друга страна, председателят на Федералната данъчна служба Даниел Егоров уточни, че събраните данъци отчитат спад от 30% през април. По думите му една четвърт от руските компании са в индустрии, които са пряко засегнати от пандемията и ще се нуждаят от държавна подкрепа.

Путин свика срещата, за да се обсъдят предприетите мерки в подкрепа на икономиката и да се мисли в посока на разхлабване на мерките. За четвърти пореден ден Русия отчита над 10 хил. нови случаи на коронавирус в страната, като общият брой надхвърля 160 хил. 

Според руския президент губернаторите трябва да отичтат местното ниво на разпространение на коронавируса относно взимането на решения за отслабване на мерките.