Shell се подготвя за трайна промяна в поведението на потребителите

Компанията намали дивидента си за първи път от Втората световна война насам

15:05 | 30 април 2020
Обновен: 11:16 | 7 юни 2020
Снимка: Stacie Scott/Bloomberg

Най-голямата петролна компания в Европа Shell се подготвя за постоянна промяна в поведението на потребителите. Това подчертава, че е възможно търсенето да не се възстанови напълно след края на пандемията, съобщава Bloomberg.

Разпространението на коронавируса в световен мащаб разтърси петролните пазари и доведе до сериозен спад на печалбите на някои от най-големите производители на петрол. Според анализатори най-лошото предстои през следващото тримесечие. Но дългосрочното въздействие върху начина, по който потребителите работят и пътуват, може да има дори още по-опустошителен ефект върху индустрията.

„Предстоят промени и ние трябва да сме готови за тях“, коментира изпълнителният директор на Royal Dutch Shell Бен Ван Бюрден. „Това означава, че трябва да преструктурираме стратегията си“, допълва той.

Петролната компания намали дивидента си за първи път от Втората световна война насам. Сривът в цените на петрола доведе до спад от 46% на печалбата на Shell през първото тримесечие на годината. Компанията представи мрачна прогноза за финансовите си резултати заради продължителната икономическа несигурност, ниските цени на борсово търгуваните стоки, високата волатилност и слабото търсене.

„Начинът на живот вероятно ще бъде променен за известно време, независимо от това дали икономическата ситуация ще го налага или просто такова ще бъде потребителското поведение“, коментира Бюрден. Той потвърди, че не очакват възстановяване на цените на петрола или на търсенето на техните продукти.

Все пак потребителското поведение се променя още от преди кризата заради постепенния преход към чиста енергия. Засилващият се натиск от страна на правителства, потребители и инвеститори накара големите петролни компании да си поставят амбициозни цели за намаляването на въглеродните емисии.