Франция регистрира рекорден ръст на безработицата през март

Броят на регистрираните в бюрата по труда е три пъти по-голям от предишния рекорд по време на финансова криза през 2009 г.

16:50 | 27 април 2020
Обновен: 07:09 | 7 юни 2020
Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Броят на регистрираните в бюрата по труда във Франция през март се е увеличил с най-бързите си темпове, откакто се събират данни от преди близо четвърт век. Това показва, че стимулите на държавата в условията на коронавирусната криза няма да са достатъчни, за да се предотвратят тежките щети за пазара на труда, съобщава Bloomberg.

От Министерството на труда на Франция обясниха, че резкият скок от преди месец се дължи предимно на временно заети служители, които са се регистрирали като безработни и на тези, които искат помощи, тъй като не успяват да си намерят работа. Сезонните работници няма да могат да се възползват от мерките за подкрепа на засегнатите от коронавируса служители. От програмата на правителството, чиято стойност е 24 млрд. евро, ще могат да се възползват предимно хора на постоянни трудови договори.

Броят на хората от категорията „Търсещи си работа“, в която влизат лица, които не са работели изобщо поне от месец, е нараснал с 246 100. Това е ръст от 7.1% на месечна база и е най-големият, откакто се събират подобни данни от 1996 г. Освен това покачването е три пъти по-голямо от предишния рекорд по време на финансовата криза преди повече от 10 години. През март 2009 г. регистрираните в бюрата по труда са се увеличили със 77 300.